MAKALELER / Genetik Benzerlik-Yüzleri Benzer İnsanlar Genetik Benzerlik de Taşıyor





Genetik Benzerlik-Yüzleri Benzer İnsanlar Genetik Benzerlik de Taşıyor:

 

1--Yüz görünümü açısından birbirlerine benzeyen insanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, yüksek düzeydeki yüz benzerliğinin genetik benzerlikle ilişkili olduğu gösterildi.

 

1.1--İnternette görüntü paylaşımı ve insanların benzerlerini bulan algoritmalar sayesinde giderek artan sayıda insan yüz görünümü açısından kendisine benzeyen kişileri bulabiliyor.

 

2--Barselona’daki (İspanya) Lösemi Araştırma Enstitüsünden Josep Carreras ve ekibi, 1999’dan beri tüm dünyadan yüz ikizi insanların fotoğraflarını biriktiren François Brunelle’in koleksiyonuna başvurdu ve buradan seçtikleri bir grup yüz ikiziyle çalıştı. Araştırmacılar yüz ikizi olan 32 çiftin portre fotoğraflarını aldı ve üç farklı yüz tanıma algoritması kullanarak yüz benzerliği için objektif bir ölçüt belirledi. Buna ek olarak katılımcılara biyometrik ve yaşam tarzı ilintili, kapsamlı bir anket mikrobiyomik analizlere tabi tutuldu.

 

2.1--Sonuçta yüz ikizi olan bireylerin benzer genotipe sahip olduğu ancak yine de epigenetik bir gösterge olan DNA metilasyonu ve mikrobiyom profili açısından ayrıştığı sonucuna varıldı.

 

2.2--Yüz ikizlerinde ayrıca vücut ağırlığı ve boy gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra bazı zararlı alışkanlıklar ya da eğitim düzeyi gibi davranışsal özellikler de korelasyon gösterdi

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 81

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.