MAKALELER / Asteroit Çarpma Deneyi ile Dünyayı Asteroit Çarpmasından Korumak





Asteroit Çarpma Deneyi ile Dünyayı Asteroit Çarpmasından Korumak:

 

1--Eylül ayında NASA'nm DART görevi, Dimorphos adlı küçük bir asteroide çarptırıldı ve asteroidin yörüngesini değiştirmeyi başardı. Bu da astrofizikçilerin Dünya gezegenini bir asteroit çarpmasından nasıl koruyacaklarına dair geliştirdikleri en iyi yöntemin, gerçekten işe yarayabileceğini doğruladı.

 

2--Büyük Didymos ve küçük Dimorphos'dan oluşan ikili asteroit sistemi, Dünya için bir tehdit oluşturmuyordu zira yörüngesi, zaten onu Dünya'ya tehdit oluşturacak kadar yaklaştırmıyordu. Ancak bir uzay aracı ile ulaşılabilecek kadar yalcındı ve Dimorphos, yörüngeleri onları Dünya ile çarpışma rotasına sokabilecek türden asteroitlerle aşağı yukarı aynı boyut ve şekildeydi.

 

2.1--Bu nedenlerden dolayı, DART görevi için hedef olarak Dimorphos seçildi. DART, “Double Asteroid Redirection Test" (Çift Asteroid Yönlendirme Testi) anlamına geliyor ve görevin amacı, asteroide bir uzay aracı ile çarparak yörünge hızını azaltıp rotasının değiştirilip değiştirilemeyeceğini görmekti.

 

2.2--Bu hiç de kolay bir görev değildi.Şimdiye kadar sadece bir uzay aracı başarılı bir şekilde bir asteroidin yüzeyine iniş yapabildi (Deep Impact, 2005). DART ekibinin üyesi, Queen's Üniversitesiden profesör Alan Fitzsimmons, "Burada söz konusu olan matematik oldukça basit. Bir şeye yeterince hızlı vurursanız, hareket eder! Bilinmeyen ise, bu hareketin tam olarak ne kadar olacağıydı ve DART bunu bize muhteşem bir şekilde gösterdi" diyor.

 

2.2.1--"Bir teleskop ile hiç görmemiş olduğunuz, milyonlarca kilometre uzaklıkta, saatte 6 kilometre hızla hareket eden 160 metrelik bir asteroidi bir uzay aracı ile vurmak, son derece zor bir görevdi."

 

2.3--DART planlandığı gibi asteroide ulaşıp çarpmakla kalmadı, sonraki gözlemler çarpmanın gerçekten de Dimorphos'u yavaşlattığını ve yörünge hızını saniyede 1,75 ile 2,54 santimetre arasında düşürdüğünü ortaya çıkardı. Bu da onu daha hassas hale getiriyor. Kütle çekimi nedeniyle büyük asteroide daha fazla yaklaştı ve yörünge periyodu kabaca 11,9 saatten 11,4 saate düştü.

 

3--Bu size ilk bakışta çok büyük bir değişiklik gibi görünmeyebilir, ancak bu tür değişiklikler zamanla kademeli olarak artıyor ve bilim insanları, Dimorphos benzeri bir asteroit Dünya'ya doğru geliyor olsaydı, yörünge hızını Dünya'ya çarpmadan 10 yıl önce saniyede iki santimetre kadar düşürmeyi başarırsak onu Dünya'yı tehdit etmeyen bir yörüngeye kaydırmanın mümkün olacağını söylüyor.

 

3.1--DART, görevini başarıyla tamamladı ve Fitzsimmons'a göre bu başarı, "Dünya'daki yaşam için harika bir haber." Ancak, daha gidilecek çok yol olduğu da bir gerçek. Fitzsimmons, "Önümüzdeki birkaç on yıl içinde Dünya'ya yakın tüm asteroitleri keşfetmemiz gerekiyor. Böylece hangileri için endişelenmemiz gerektiğini bileceğiz. Ayrıca asteroidler farklı şekil ve boyutlarda olabileceğinden, diğer savunma teknolojilerini de test etmemiz gerekli" diyor.

 

Kaynak: Popular Scıence




Makalenin İzlenme Sayısı : 120

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.