MAKALELER / Geri Dönüşüm Ne Kadar Gerçek





Geri Dönüşüm Ne Kadar Gerçek:

 

1--Dönüşüm İddiaları Yine Boş Çıktı” başlıklı çalışma, 2021'de ABD'de evlerde üretilen 51 milyon ton plastik atiğin yalnızca 2,4 milyon tonunun geri dönüştürüldüğünü yani geri dönüşüm oranının %5 civarında olduğunu ortaya koydu.

 

1.1--2014’te bu oran % 10’lara kadar yükselmişti ancak 2018 itibarıyla Çin’in batidan atık almayı durdurması nedeniyle, düşmeye başladı

 

2--Greenpeace ABD yetkililerinden Lisa Ramsden yaptığı açıklamada, "Endüstri gruplan ve büyüle şirketler, geri dönüşümün başarılı bir çözüm olduğunu öne sürmeye devam ediyor"dedi "Bunu yaparken bir taraftan geri dönüşümün gerçekten işe yaramasını sağlamak için üzerlerine düşen sorumluluktan kaçıyorlar” diye de ekledi. Ramsden, baş suçlular olarak da Coca-Cola, PepsiCo, Unilever ve Nestle’yigösterdi

 

3--Greenpeace ABD’nin araştırmasına göre, Amerika’daM375 adet malzeme geri kazanım tesisine yalnızca ila tür plastik yaygın olarak kabul ediliyor. Bunlardan birincisi, su ve soda şişelerinde yaygın olarak kullanılan polietilen tereftalat (PET), İkincisi ise süt kutularında, şampuan şişelerinde ve temizlik ürünü kaplarında kullanılan yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE).Raporda, PET ve HDPE ürünlerinin fiili yeniden işlenme oranlarının sırasıyla % 20,9 ve % 10,3 olduğu ortaya kondu. Bu oran, Greenpeace ABD’nin2020’de de yapmış olduğu aynı araştırmanın sonuçlarından daha düşük

 

3.1--3 ile 7 arasındaki plastik türleri olarak; oyuncaklar, plastik çantalar, sebze ambalajlan, yoğurt ve margarin kutulan, kahve hardaldan ve yiyecek kapları gibi türleri sayabiliriz. Bunların geri dönüştürülme oranlan ise % 5 altında.

 

3.2--Etiketlerinde geri dönüşüm simgesi bulunmasına rağmen 3 ile 7 arasındaki plastik türlerini kullanan ürünler, Federal Ticaret Komisyonunun geri dönüşüm sınıflandırma gereksinimlerini karşılamıyor.

 

3.2.1--Bunun nedeni, bu plastik türlerini işleyebi- lengeri dönüşüm tesislerinin, nüfusun % 60 olarak tanımlanan "önemli bir çoğunluğu" için mevcut olmaması ve toplanan ürünlerin yeni ürünlerin imalatında veya montajında kullanılmaması.

 

4--Rapora göre, plastik geri dönüşümünün "işe yaramayan bir konsept" olmasının beş ana nedeni var:

 

4.1--Öncelikle, plastik atıklar çok büyük miktarlarda üretiliyor ve toplaması inanılmaz derece de zor. Rapor, "I keep America Beautiful"gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından desteklenen "gönüllü kampanya gösterilerinin bunu açıkça gösterdiğini söylüyor.

 

4.2--İkinci olarak, tüm plastik atıklar toplansa bile, kanşım halindeyken geri dönüştürülemiyorlar.Bu nedenle rapora göre, “Her yıl üretilen trilyonlarca parça plastik atığın ayrıştırılması mümkün değil".

 

4.3--Üçüncüsü, geri dönüşüm işlemide çevreye zarar veriyor. Çalışanlar zehirli kimyasallara maruz kalıyorlar ve işlem sırasında da mikroplastikler ortaya çıkıyor

 

4.4—Dördüncü neden geri dönüştürülmüş plastiklerin çöp kutularında en başta diğer plastik türleriyle beraber durduğundan, zehirli olma riski taşımaları Bu nedenle, yiyecek paketleme endüstrisinde kullanılamıyorlar.

 

4.5--Beşinci ve son olarak da geri dönüşüm sürecinin pahalı olması gösteriliyor.

 

5--Raporda, "Yeni üretilen plastikler, geri dönüştürülmüş plastilde doğrudan rekabet ediyor ve üretilmesi çok daha ucuz ve daha yüksek kalitedeler" yazıyor.

 

5.1--Ramsden, şirketleri Birleşmiş Milletler üyelerinin Şubat ayında oluşturmayı kabul ettiği Küresel Plastik Anlaşmasını desteklemeye çağıroyor, yeniden doldurma ve yeniden kullanım stratejileri uygulamaları gerektiğini söylüyor.

 

6—Öte yandan ambalajlarında Avusturya, içecek ambalajlannda 2025 yılına kadar % 25 ve2030 yılına kadar en az % 30 yeniden kullanımı hedefliyor, Portekiz de 2030 yılına kadar % 30 yeniden kullanım oranına ulaşmak istiyor. Şili ise tek kullanımlık çatal bıçak takımlarını aşamalı olarak kaldırmayı ve yeniden doldurulabilir şişeleri zorunlu kılmayı planlıyor.

 

Kaynak: Popular Scıence--Issam Ahmed




Makalenin İzlenme Sayısı : 99

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.