MAKALELER / Yaşlanma-Uzun Yaşam-70 Yaşından Sonraki Hızlı Çöküşte Kandaki Kök Hücre Çeşitliliği Çarpıcı Oranda Azalmakta





Yaşlanma-Uzun Yaşam-70 Yaşından Sonraki Hızlı Çöküşte Kandaki Kök Hücre Çeşitliliği Çarpıcı Oranda Azalmakta:

 

1--Araştırmacılar insanların 70 yaşından sonra neden birden daha dayanıksız hâle geldiğine açıklama getirebilecek ve ileri yaşlardaki çöküşe ve hastalıklara yönelik yeni tedavilerin önünü açabilecek yeni bir kuram öne sürdü.

 

1.1--Araştırmacılar ileri yaşlarda kan bileşimini köklü bir değişikliğe uğratarak kan kanserleri ve kansızlık riskini artıran aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonlarla savaşma etkinliğini azaltan bir süreç keşfetti.

 

1.2--70 yaş üstü bireylerde nadir mutasyonlar sonucu hızla çoğalmaya başlayan kök hücrelerin kanda diğer kök hücrelere başlan gelmesi sonucunda, kandaki kök hücre çeşitliliğinin çarpıcı oranda azaldığı anlaşıldı.

 

2--Bu durumun sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar şimdi bu mutasyonlann etkilerini ve yaşlanma döneminde benzer süreçlerin geçerli olabileceğini düşündükleri diğer organlan incelemeyi amaçlıyor.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 85

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.