MAKALELER / Uzun Yaşam-Geç Yaşta Annelik Ve Uzun Yaşam İlişkisi





Uzun Yaşam-Geç Yaşta Annelik Ve Uzun Yaşam İlişkisi:

 

1--Finlandiya’nın Turku Üniversitesi’nden evrim biyoloğu Jenni Pettay, geç anne olmanın insanların yaşam sürelerini uzattığını söylüyor. Finlandiya’da 17. ve 18. yüzyıldan bu yana 4 nesile ait 5.000 doğum kaydını inceleyen Pettay, ilk bebeğini doğurmak için uzun süre bekleyenlerin daha uzun yaşadıklarını keşfetti.

 

1.1--Bu arada ilk çocuğunu geç yaşta doğurma olgusunun da kalıtsal olduğu da anlaşıldı. Annesi, kendisini ileri yaşlarda doğurmuş olan bir kadın, geç yaşta anne olma eğilimindedir. Bu arada ileri yaş, 30 yaşından sonra anlamına geliyor.

 

2--Bundan önceki araştırmalar da çocuk sahibi olmayı ileri bir tarihe atan kadınların daha uzun yaşadığını gösteriyor. Ancak bu araştırmalardan hiçbirisi uzun yaşam ile kültürel faktörler -yüksek sosyal sınıf veya iyi yaşam koşulları- arasındaki ilişki hakkında bilgi vermiyor.

 

2.1--Ancak Pettay, Batılıların çocuk doğurma yaşını ertelemelerinin genetik değil, kültürel nedenlere bağlı olduğunu söylüyor: “Modern toplumlarda çift başına düşen çocuk sayısı azdır. Bu nedenle doğal seçilim bu toplumlarda geçerli değildir.

 

2.2--Fakat bu çalışma, ileri yaşlarda çocuk sahibi olanların uzun ömürlü olmasında da evrimsel bir yarar olduğunu ortaya çıkartıyor. Sözgelimi doğurganlık yıllarının azalmasının yol açtığı olumsuzluklar, torunlara bakma döneminin uzamasıyla bir ölçüye kadar giderilebiliyor.”

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 82

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.