MAKALELER / Aydınlatma-Işık-İnsan Sağlığına Etkileri





Aydınlatma-Işık-İnsan Sağlığına Etkileri:

 

1--Bugün gelişmiş bir ülkede yaşayan çoğu insan yaşamının neredeyse %90’ının içe mekânlarda geçiriyor. Bu da gündüzleri daha az miktarda gün ışık aldığımız ve geceleri daha fazla yapay ışığa maruz kaldığımız anlamına geliyor.

 

1.1--Bu düzen giderek uyku dengemizi ve biyolojik saatimizi daha fazla bozuyor. Bunun olumsuz yansımalarını beden ve ruh sağlığımızda açıkça görüyoruz. Bu arada daha az miktarda güneş ışığı aldığımız için D vitamini yetersizliği halk sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmış durumda.

 

1.2--Sonuçta bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve kalp-damar sisteminde bozukluklara yol açıyor

 

2--Amish’ler yaz aylarında gündüzleri ortalama olarak 4000 lüks şiddetinde bir aydınlığa maruz kalıyor. Oysa İngiltere’de sıradan bir kentlinin maruz kaldığı ışık şiddeti ortalama 587 lüks. Kış aylarında bu miktar Amish’lerde 1500 lüks’e inerken, İngiltere’de 210 lüks ile sınırlanıyor. Geceleri ise tipik bir Amish evinde 10 lüks değerinde bir aydınlatma sağlanıyor. Oysa şebeke elektriğinden yararlanan evlerde bu değer 5 katına çıkıyor.

 

3--Geceleri ışığa maruz kalmak Rensseiaer Politeknik Enstitüsü Aydınlatma Araştırma Merkezi’nden Mariana Figueiro bu “baykuşlaşma” sürecini şöyle açıklıyor: “Geceleri maruz kaldığımız yapay ışıkla ilgili problem şu: Sizi daha geç yatmaya teşvik ediyor. Ancak sabahları yine aynı saatte kalkmak zorundasınız. Sonuç olarak uykunuzu tam alamıyorsunuz.”

 

3.1--Geceleri yapay ışığa maruz kalmamız ayrıca melatonin hormonunun da salgılanmasını baskılıyor. Bu hormon beynimizin uyku merkezine gece olduğunu hatırlatır. 2

 

3.2--2016 yılında yapılan bir araştırma dünyamızın ışık kirliliğine maruz kalan bölgelerinde yaşayan insanların, ışık kirliliği olmayan bölgelerde yaşayanlara göre sabahları daha geç kalktığını ortaya koyuyor. Bu kişiler ayrıca daha geç de yattıkları için uykularının yeterince alamıyor. Gün içinde daha yorgun oluyorlar. Kaldı ki uyku kaliteleri de bozulmuş oluyor.

 

Kaynak:HBTSayı:247-18.12.2020




Makalenin İzlenme Sayısı : 132

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.