MAKALELER / Ölümün Eşiğinde Yaşanan Deneyimler Gerçek Olabilir





Ölümün Eşiğinde Yaşanan Deneyimler Gerçek Olabilir?

 

1--Louisville Üniversitesi bilim insanları kısa bir süre önce bir insanın ölümden saniyeler önce ve sonrasındaki beyin etkinliğini kaydederek, ölümden önce yaşamın gerçekten de ölen kişinin önünden geçtiğini gösteren kanıtlar bulmuşlardı.

 

1.1--NYU Gross- man Tıp Okulu bilim insanlarıysa, ölümün eşiğinde ve koma durumunda yaşanan deneyimlerin gerçek olduğunu ve beyinde etkinlik artışına yol açtığını gösteren yeni kanıtlarını “Amerikan Kalp Derneği Bilimsel Oturumları 2022” (American Heart Associ- ation’s Scientific Sessions 2022) toplantısında sundu.

 

2--Araştırmacı Sam Parnia ve ekibi, kalbi durduktan sonra yeniden hayata döndürülen 567 kişinin deneyimlerini analiz etti. Ölümün eşiğinde olan bu kişilerin bilinçleri yerinde değildi.

 

2.1--Bu kişilerin beşte biri bu deneyim sırasında bedenden ayrıldıklarını hissettiklerini söylemişler. Ayrıca çevrelerinde yaşananları da stressiz ve ağrısız algılayabilmişler. Hatta bazıları bu deneyim sırasında yaşamlarını yeniden gözden geçirebildiklerini anlatmışlar.

 

2.2--Pamia’ya göre sonuçlar, kalbin durması halinde bile bilincin açık kaldığını ve insanların ölümün eşiğindeyken eşsiz deneyimler yaşadığını gösteriyor.

 

2.3--Araştırma sonuçları böylece, insanların yaşama korkusuzca veya stressiz bir biçimde veda ettikleri çok sayıda deneyimle örtüşüyor. Hatırlanan deneyimlerin, beyin dalgalarındaki değişimlerle karşılaştırılması da ölüme yakın deneyimlerin sakin bir şekilde gerçekleştiği görülmüş.

 

2.4--Araştırmacılara göre ölüm eşiğindeki deneyimler, halüsinasyon, rüya ve sanrılarndan çok farklı. Özellikle de hastaların beynindeki etkinlik artışını ve netlik belirteçlerini dikkat çekici bulan bilim insanları, bu deneyimler, hasta veya ölmekte olan beynin bir uydurması olarak değil, ölümün eşiğinde yaşanan benzersiz bir deneyim olarak kabul edilebilir diyorlar.

 

Kaynak:HBTSayı:247-18.12.2020-Enhanced Interplay of Neuronal Coherence and Coupling in the Dying Human Brain, Frontiers in Aging Neuroscience, 22.02.2022.Lucid Dying: Patients Recall Death Experiences During

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 76

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.