MAKALELER / Sağlıklı Yaşam-Yürüme-Hastalık-Orta Hızda Yürüyüş İle Hastalık Risklerini En Aza İndirmek





Sağlıklı Yaşam-Yürüme-Hastalık-Orta Hızda Yürüyüş İle Hastalık Risklerini En Aza İndirmek:

 

1--Günde 10 000 adım atmanın bunama, kalp hastalığı ve kanser olasılığını azalttığı artık biliniyor. Ancak yeni araştırma hızlı tempoda yürümenin tüm bu hastalıklardan korunma açısında adım sayısından daha etkili olduğunu ortaya koydu.

 

1.1--78 bin 500 katılımcının sistemli biçimde izlendiği araştırmanın sonuçları JAMA Internal Medicine ve JAMA Neurology dergilerinde yayımlandı. Araştırma bu konuda yapılan en kapsamlı çalışma niteliğini taşıyor.

 

1.2--Avustralya Sydney Üniversitesi ve Güney Danimarka Üniversitesi araştırmacıları tarafından ortaklaşa yapılan çalışmadan elde edilen bulgular insanların sağlıklı kalabilmek için yalnızca günde 10,000 adım atmayı değil, aynı zamanda hızlı yürümeyi de hedeflemeleri gerektiğine işaret ediyor.

 

2--Araştırmada ortaya çıkan bir diğer bulgu da etkinlik düzeyleri daha düşük olan bireylerin günde 3,800 adım atmalarının bile bunama olasılığını % 25 oranında düşürebileceğinin saptanması

 

2.1--Günlük adım sayısındaki bir artış tüm nedenlere bağlı bunama olasılığında bir düşüş sağlıyor.-Bunama olasılığını % 50 oranında düşürmek için en elverişli doz günde 9,800 adım. Ancak günde yalnızca 3,800 adım atmak bile bunama olasılığında % 25’lik bir düşüş sağlıyor.

 

2.2--Adımların hızı ya da yürüyüşün temposu arttıkça bunama, kalp hastalığı, kanser ve erken ölüm açısından sağlanan yararlı etkiler de artıyor. Kısacası, tempolu yürüyüş adım sayısından çok daha etkili oluyor.

 

2.3--Araştırmaya İngiltere, İskoçya ve Galler’den yaşları 40 ile 79 arasında değişen 78,500 kişi katıldı. Bileklerine adım ölçerler takılan katılımcılar yedi gün 24 saat boyunca izlemeye alındılar. Araştırmacılar bu süre boyunca her gün katılımcıların attıkları adım sayısını ölçtüler ve ardından onları iki gruba ayırdılar: ilki dakikada 40 adımın altında atanlarki bu salınarak, yavaş yavaş yürüyenlerdi-ikincisi de, dakikada 40 adımın üzerinde atanlar-bir başka deyişle, “amaçlı” yürüyenlerdi.

 

2.3.1--Yaklaşık yedi yıl sonra elde ettikleri verileri BK Bio- bank verilerindeki tıbbi kayıtlarla karşılaştıran araştırmacılar, dakikada attıkları adım sayısı en yüksek olan katılım- cıların-bu durumda, dakikada yaklaşık 80 adım- kanser, kalp hastalığı ve herhangi bir nedenden ötürü erken ölüm olasılığı açısından en büyük düşüşü sağladıklarına tanık oldular.

 

Kaynak:HBTSayı:344-03.11.2022





Makalenin İzlenme Sayısı : 78

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.