MAKALELER / Selenyum-Sağlığa Faydaları





Selenyum-Sağlığa Faydaları:

 

1--Selenyum, DNA hasarını ve oksidatif stresi azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser hücrelerini yok eder. Böylece bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.

 

1.1--350.000’den fazla kişinin dahil olduğu 69 araştırmanın yeniden değerlendirilmesi sonucu kanda yüksek oranda selenyum bulunmasının meme, akciğer, bağırsak ve prostat kanserleri gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini düşürdüğü görüldü. Elde edilen bu sonuçların takviye gıdalar değil yiyecekler yoluyla alınan selenyumla bağlantılı olduğunu belirtmek gerekiyor.

 

1.2--Ne var ki bazı araştırmalar selenyum takviye gıdalarının da radyasyon tedavisi gören kişilerde yan etkilerin azaltılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Örneğin bir araştırmada ağızdan alınan selenyum takviyelerinin rahim ağzı kanseri ve rahim kanseri görülen kadınlarda hem genel yaşam kalitesini hem de radyasyonun sebep olduğu ishal belirtisini iyileştirdiği gözlemlenmişti.

 

2--Düşük selenyum seviyesinin kalp hastalıkları riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu düşünüldüğünden, selenyum bakımından zengin bir beslenme düzeni kalp sağlığınızı korumanızda yardımcı olabilir.

 

2.1--25 gözlemsel araştırma üzerine yapılan incelemede kandaki selenyum seviyelerinde görülen %50 oranındaki artışın kalp hastalıkları riskinde de %24 oranında bir azalmayla bağlantılı olduğu görülmüştü.

 

2.1--Selenyum aynı zamanda, kalp hastalıkları ana risk unsurlarından biri olan enflamasyon göstergelerinin (CRP) de azalmasına yardımcı olur. Kalp hastalıkları görülen 433.000’den fazla katılımcının bulunduğu 16 kontrollü araştırmanın toplu olarak değerlendirilmesiyle selenyum takviyesi almanın ORP seviyelerinde düşüş sağladığı gözlemlenmişti. Buna ek olarak çok güçlü bir antioksidan olan glutatyon peroksidaz seviyeleri de artmıştı.

 

3--Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve multipl skleroz gibi nörolojik hastalıkların başlamasının ve ilerlemesinin ardında oksidatif stresin yattığı düşünülüyor. Bazı araştırmalarda Alzheimer hastalığı görülen kişilerin kandaki selenyum seviyelerinin düşük olduğu gözlemlenmişti. Ayrıca başka araştırmalarda da hem yiyeceklerden hem takviye gıdalardan elde edilen selenyumun Alzheimer hastalarında belleğin güçlenmesine yardımcı olduğu görülmüştü.

 

4--Selenyum, tiroid bezlerinizin düzgün çalışmasında önemli bir rol oynar. Öyle ki, insan vücudundaki diğer bü-tün organlara kıyaslandığında en yüksek oranda selenyum tiroid dokusunda bulunur. Bu güçlü mineral tiroidi oksidatif strese karşı korur ve tiroid hormonlarının üretiminde önemli bir rol oynar.

 

4.1--Bir çalışmada ise üç ay boyunca her gün selenyum takviyesi almanın tiroid antikorlarını düşürdüğü ortaya çıkmıştı.Ayrıca Haşimoto hastalarının da duygu durumunu ve genel sağlıklarını düzelttiği de gözlendi.

 

5--Bağışıklık sistemi bakteriler, virüsler ve parazitler gibi potansiyel tehditleri algılayarak ve onlarla savaşarak vücut sağlığını korur. Bu antioksidan vücudunuzdaki oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur, bu da enflamasyonun azalmasını ve bağışıklığın iyileşmesini sağlar.

 

6--Astımın oksidatif stres seviyelerindeki artışla ve vücuttaki enflamasyonla bağlantılı olduğu düşünülüyor. Se-lenyumun enflamasyonu azaltma becerisine bağlı olarak astımla bağlantılı belirtileri azaltmada da yardımcı olabileceği düşünülmüştü.

 

6.1--Selenyum takviyesi almanın da astımla bağlantılı belirtileri azalttığı düşünülüyor. Bir araştırmada astımlı kişilere her gün verilen 200 mcg selenyumun astım belirtilerini kontrol etmek için kullandıkları kortikosteroid ilaçlarını daha az kullanılmasına yol açtığı gözlemlenmişti.

 

Kaynak:HBTSayı:279-29.07.2021-Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 79

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.