MAKALELER / Boy-Sağlık İlişkisi





Boy-Sağlık İlişkisi:

 

1--100.000’den fazla Avrupa ve Kuzey Amerikalı kadın üzerinde yapılan çalışma, kısa boylularda över (yumurtalık) kanseri sıklığının daha az olduğunu göstermiş.

 

1.1--Benzer biçimde sayıları 9000’i aşan ve yaşları 50-69 olan erkekler arasında yine kısa boylularda prostat kanser sıklığı düşükmüş.

 

2--6000 yetişkin üzerinde yapılan 5 yıllık bir çalışma, şeker hastalığının uzun boylularda daha nadir olduğunu ileri sürüyor.

 

2--Boyu 160 cm’den daha kısa olanlar, boyu 172 cm’den uzun olanlara göre %50 daha fazla koroner kalp hastalığına.yakalanıyorlar.

 

2.1--Çalışmada boyu kısa olanlarda damarda pıhtı oluşum riskinin daha düşük olduğu görünüyor. Boyu 1,52 cm veya daha kısa olan kişilerde pıhtı oluşum riski düşüyor.

 

3--Beş yüzden fazla kisiyle yapılan bir çalışma, 1,80 cm veya daha uzun olan erkeklerde Alzheimer’a yakalanma şanssızlığının 1,70 cm veya daha kısa olanlara göre neredeyse °/o60 daha düşük olduğunu göstermiş.

 

3.1--Ancak benzer bir ilişki uzun boylu kadınlar için o kadar güçlü görünmüyor.

 

4--Yedi ülkeyi içeren ve 22.000’den fazla erkek üzerinde yapılan bir başka araştırmaya göre ise kısa boylu erkekler daha çok kel kalıyorlar.

 

5--Uzun boylu kadınların, daha kısa kadınlara göre gebelik sürelerinin daha uzun sürdüğünü ileri süren bir çalışma da var.

 

6--Kısa insanların bel ağrısı yakınması sıklığı ve kalça kırılması olasılığı daha düşükmüş. Daha uzun boylu insanların kalça kırığı riskinin daha yüksek olmasının olası bir nedeni, ağırlık merkezlerinin daha yukarıda olması belki de bu durum onların düşme ihtimalini artırıyor ve daha sert düşmelerine neden olabiliyormuş.

 

7--Son olarak, yıllar boyunca yapılan çeşitli araştırmalar, kısa boylu insanların uzun boylu insanlardan biraz daha uzun yaşama eğiliminde olduklarını ve yaşlandıkça daha az uzun vadeli hastalığa sahip olduklarını gösteriyormuş.

 

Kaynak:HBTSayı:350-15.12.2022-Mustafa Çetiner

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 95

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.