MAKALELER / Demans-Alzheimer a karşı Dans Etmek-Dansın Sağlığa Faydaları





Demans-Alzheimer a karşı Dans Etmek-Dansın Sağlığa Faydaları:

 

1—Yapılan araştırmalara göre dans edenlerin yaratıcı düşünce düzeylerinde 5 dakikalık dansın ardından bile bir artış olduğunu ve duygudurumlarının iyileştiğini gösteriyor. Dans etmek, kaygı ve bunalımı yatıştıran endorfin adlı nörokimyasalların kana aktarılmasına yol açtığından duygudurumu ve yaratıcı sorun çözme becerisini olumlu yönde etkiliyor

 

2—Yine yapılan araştırmalara göre beynin kimi bölgelerini daha çok etkileyen dansın öncelikle öğrenme, uzamsal farkındalık ve uzun süreli bellekle ilintili olan hipokampus bölgesini etkilediğine dikkat çekiyor.

 

2.1--Hipokampus bölgesi yaşlandıkça on yılda bir yoğunluğunun yaklaşık % 2-3’ünü yitiriyor. 70 yaşından sonra bu yitim yılda % 1 ’e yükseliyor ve özellikle bunama hastalarında daha hızlı ilerliyor. Ancak garip bir biçimde, dans etmenin de aralarında olduğu çeşitli fiziksel ve ruhsal etkinlikler hipokampus bölgesini büyütebiliyor.

 

2.2--Geçtiğimiz yıl bir araştırmada altı ay boyuca haftada iki kez ve ardından bir yıl boyunca haftada bir kez dans ya da aerobik kurslarına katılan 63 yaş ve üzerindeki yetişkinler karşılaştırıldı. MRI taramaları her iki grubun hipokampüs bölgesinde bir büyüme olduğunu gösteriyordu.

 

2.3--Kısa süre önce yapılan bir başka araştırma, dansın beyindeki beyaz madde yitimini de önleyebileceğini ortaya koyuyor. 75 yaşın üzerindeki 469 kişinin ortalama beş yıl boyunca izlendiği çalışmada, okuma ve bulmaca çözme gibi beyinsel işlerle uğraşanlarda bunama çekincesinin daha düşük olduğu ve benzer bir etki yaratan tek fiziksel etkinliğin dans olduğu görüldü.

 

Kaynak:HBTSayı:351-22.12.2022

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 102

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.