MAKALELER / Mikro plastik-Denizlerdeki Mikro Plastikler Üzerinde Biriken Bakteriler Tehlikeli Olabilir





Mikro plastik-Denizlerdeki Mikro Plastikler Üzerinde Biriken Bakteriler Tehlikeli Olabilir:

 

1--Güncel tahminlere göre denizlerdeki plastik yoğunluğu 2050 yılına dek dört kat artacak. Günümüzde plastik artıkları Arktik bölgede dahi bulunuyor. Fakat plastiğin suda hangi biçimde bulunduğu genelde pek dikkate alınmaz.

 

1.1--Sorbonne Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibine göre özellikle de uzun mikro lifler çok yaygın. Hatta bu lifler insan eliyle yapılan partiküllerin başında geliyor. Bazı yerlerde sudaki mikro plastiğin yüzde doksanı bu mikro liflerden oluşuyor.

 

2--Mikro lifler denize farklı yollardan geliyor. Örneğin çamaşır sularına karışan sentetik giysilerle veya balıkçılıkta kullanılan sentetik ağlarla. Bunlar akarsular ve bulutlarla denize doğru taşınır. Mikro lifler denizde bir süre dolaştıktan sonra üzerlerinde minik mikroorganizmalar birikmeye başlıyor.

 

2.1--Bunlar hayvanlar için doğal besinlerden farklı görünmüyorlar. Ne var ki deniz canlılarının mideleri sentetik lifleri indirgeyemediği için bunlar bedende birikmeye başlıyor. Kimyasallar ve boyalar ise hayvanlara daha fazla zarar verebiliyor. Bununla birlikte denizlerdeki mikro liflerin hepsi sentetik değil, yüzde ellisi örneğin denizlere ulaşan doğal liflerden oluşuyor. Doğal liflerde normalde daha az kimyasal bileşenler bulunur ama onların üzerinde de bakteriler birikiyor ve bunlar da hayvanlara zarar verebiliyor diyor araştırmacılar.

 

3--Çalışma çerçevesinde incelenen mikroorganizmalar üzerinde yaklaşık olarak 200 farklı bakteriye ait 2600 hücre bulundu. Bunlar arasında mesela Vibrio parahaemolyticus gibi hastalık etkeni olarak bilinen bakteri türleri de var.

 

3.1--Bu bakteri insanda mide-bağırsak iltihabına neden olabiliyor. Fakat Fransız bilim insanları bakteri yüklü mikro liflerle hastalanma riskinin ne kadar büyük olduğunu şimdilik söyleyemiyorlar. Kesin bir sonuca ulaşabilmek için yeni araştırmaların yapılması gerekiyor.

 

Kaynak:HBTSayı:350-15.12.2022




Makalenin İzlenme Sayısı : 93

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.