MAKALELER / Döküm Sektöründe Kalıp Ayırma Maddesi Olarak Bor Nitrür- BORTEK 11





Döküm Sektöründe Kalıp Ayırma Maddesi Olarak Bor Nitrür- BORTEK 11:

 

1--Kalıp ayırıcı olarak en yaygın kullanılan malzeme grafittir. Grafit 500°C’de özelliğini kaybetmekte ve okside olmaktadır. Son yıllarda yeni bir malzeme hekzagonal bor nitrür kalıp ayırıcı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hekzagonal bor nitrür 900°C’ye kadar özelliklerini korumakta, kalıpla veya metal ile reaksiyona girmemektedir

 

2-- Bor nitrür, bor ve azot atomlarını bir araya getirerek oluşturulan yapay bir seramik malzemedir. İki önemli kristal yapıda bulunmaktadır. Bunlar hekzagonal ve kübik yapılardır. Hekzagonal bor nitrür (hBN) grafite benzer kristal yapısı ile beyaz grafit adı verilmektedir. hBN yoğunluğu düşük, ısı iletimi yüksek, elektrik direnci yüksek, kimyasal olarak inert ve yağlayıcı özelliğine sahip olup beyaz renklidir.

 

3-- BORTEK Bor Teknolojileri Ltd.Şti-BORTEK 11 ürününü geliştirmiştir. BORTEK 11 çevreye zararlı olmayan su bazlı bir üründür. Kalıp ve sıvı metalle reaksiyona girmez.

 

3.1--Kalıp yüzeyine fırça, hava tabancası veya daldırma ile uygulanabilir. Yüzeyde ince bir film oluşturarak metal ile kalıp arasında yağlayıcı ve ayırıcı görevlerini üstlenmektedir.

 

4--Basınçlı alüminyum döküm, alçak basınçlı pirinç döküm gibi metal kalıba yapılan dökümlerde sıvı metalin kalıpla temas eden yüzeylerinde, sıvı metal aktarmada kullanılan yüzeylerde, ekstrüzyon ve boru, tel çekme kalıplarında kullanılmıştır.

 

4.1--Karmaşık döküm parçalarında, diğer kalıp ayırıcılara göre kalıptan daha kolay ayrılmasını sağlarken, kalıp ayırma maddesi bir kere uygulanıp takip eden kullanımlarda tekrar kullanılmasına gerek olmamaktadır.

 

4.2--Alçak basınçlı dökümlerde kalıp kirlenme süresini %100 uzatmış, döküm parçanın yüzey kalitesini artırmıştır. Elde edilen bu sonuçlar verimlilik ve kalitenin artmasına katkı sağlamıştır.

 

Kaynak: Mühendis ve Makine-C:49-S:582

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 135

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.