MAKALELER / Enginar-Sağlığa Faydaları





Enginar-Sağlığa Faydaları:

 

1--Enginar; A ve C vitaminlerinin yanında kalsiyum, potasyum, demir, manganez, fosfor gibi minerallerin yanı sıra içeriğindeki fenolik bileşiklerden dolayı karaciğer toksinlerini temizleyici (antihepatoksik) özelliğe sahip olduğu belirtilmektedir.


2--Enginarda bulunan ana kimyasallar çeşitli olmakla beraber, karaciğer üzerindeki olumlu etkilerinde bitkinin yapraklarında yoğun olarak bulunan "cynarin" adlı madde rol oynamaktadır.

 

2.1--Cynarin, karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım ederek karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin. Alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlamaktadır.

 

2.2--Karaciğerdeki kan dolaşımını artırdığı ve hücre bölünmesini teşvik ettiği bilinen enginar, böylece gıdaların enerjiye dönüşmesinde büyük rolü bulunan karaciğerin kendini yenilemesine yardımcı olabilmektedir.

 

3--Enginarın en önemli katkısı ise kolesterolü düşürmeye yardımcı olmasıdır. Karaciğerdeki yağ depolarını harekete geçiren enginar, kolesterol sentezi oranının düşürülmesine yardımcı olabilir.

 

3.1--Yapılan çalışmalarda enginarın kandaki toplam kolesterolün, LDL ve trigliserit miktarının düşürülmesine yardımcı olduğu ifade edilmektedir.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 82

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.