MAKALELER / Ginko Biloba-Sağlığa Demansa-Alzheimere Faydaları





Ginko Biloba-Sağlığa Demansa-Alzheimere Faydaları:

 

1-- Ginkgo biloba, yaşlanmaya sebep olan vücuttaki zararlı serbest oksijen radikallerini nötralize edebilmesi nedeniyle güçlü bir antioksidandır.

 

2--Ginkgo Biloba'nın bileşenleri arasında kan damarlarını genişleten, kan dolaşımını arttıran ve pıhtılaşmayı engelleyen flavonoidler ve terpenoidler bulunmaktadır.

 

2.1--Bu bileşenler beyne kan akımının sağlanmasından sorumludur. Beyne giden kan akışı zayıfladığında, beyin dokusu daha az oksijen alır ve normal beyin fonksiyonlarında azalmaya neden olur.

 

3--Ginkgo Biloba beyindeki oksijen seviyelerini artırması ve doku yenileyici özelliği ile hafıza fonksiyonlarını artırmada yaygın olarak kullanıldığı bilinmektedir.

 

4--Ginkgo Biloba, dolaşım problemleri, vertigo (baş dönmesi) ve tinnitus (kulak çınlaması) gibi farklı hastalıklara ilişkin doğal desteği sayesinde Avrupa ülkeleri ve Amerika da yaygın olarak kullanıldığı ifade edilmektedir.


2--Ginko Biloba-Sağlığa-Demansa Faydaları-2:

 

1--Özellikle beyin fonksiyonlarını ve kan dolaşımını desteklediği belirtilen ginkgo bilobanın başlıca yararları şöyle:

 

1--Bellek ve dikkat geliştirici özellik Gingko

 

1.1--sağlıklı bireylerde dikkat artıran,

 

1.2-- unutkanlık sorunu yaşayanlarda ise belleği güçlendiren bir etki yaratıyor.

 

2--Son yıllarda yapılan birkaç araştırma gingko takviyesi almanın zihinsel performansı geliştirdiği fikrini destekliyor. Bu gibi araştırmalar gingkonun

 

3--Kan dolaşımı ve kalp sağlığı Gingko çekirdekleri, geleneksel Çin tıbbında böbrek, karaciğer, beyin ve akciğerler gibi farklı organlara enerji “kanallarının” açılması için kullanılıyor. Batı tıbbına göre ise vücudumuzdaki olumlu etkilerinin kaynağı vücudun çeşitli bölgelerine kan akışını artırması. Kan akışını artırmasının nedeni ise kan damarlarını genişletmekten sorumlu bir bileşik olan nitrik oksit seviyelerinde görülen %12 oranındaki artış olabilir.

 

4--Anksiyete ve depresyon giderici Gingko takviyesi kullanmanın .anksiyete ve depresyon belirtilerini azaltacağı öne sürülüyor.. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda anksiyete belirtilerin¬de görülen azalmanın gingkonun antioksidan içeriğinden kaynaklanabileceği düşünülmüştü.

 

4.1--Yine başka bir hayvan deneyinde gingkonun depresyon belirtilerini azalttığı görüldü. Araştırma bu durumun gingkonun enflamasyon karşıtı etkilerinden kaynaklanıyor olabileceğini ortaya koydu. Ne var ki depresyon birçok nedeni olan karmaşık bir durum. Bu nedenle ileri çalışmalara ihtiyaç var.

 

5--Baş ağrıları ve migren Gingko, Çin geleneksel tıbbında baş ağrıları ve migrene yönelik olarak yaygın şekilde kullanılıyor. Her ne kadar bu konuda çok fazla araştırma yürütülmemiş olsa da baş ağrılarının azalmasının altında gingkonun enflamasyon karşıtlığı ve antioksidan etkileri yatıyor olabilir.

 

5.1--Aynı şekilde baş ağrısının nedeni kan akışında azalma ya da kan damarlarında tıkanıklık ise gingkonun kan damarlarını genişletme özelliği belirtilerin iyileştirilmesinde yardımcı olabilir.

 

6--Astım ve KOAH belirtileri Bazı araştırmalar gingkonun astım ya da KOAH gibi solunum hastalıkları belirtilerini iyileştirmede fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Bu durumun, solunum yollarındaki enflamasyonu azaltmaya ve akciğer kapasitesini artırmaya yarayabilen, gingkonun içerisinde bulunan enflamasyon karşıtı bileşiklerle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

 

7--Cinsel işlev bozuklukları-Bazı kaynaklar, düşük libido gibi cinsel işlev bozukluklarını tedavi etmede gingkonun fayda sağlayabileceğini öne sürüyor. Gingko, kan damarlarının genişlemesini sağlayarak kan akışını iyileştiren nitrik oksitin kanda bulunan seviyelerini yükseltme özelliğine sahip Olası yan etkileri

Bu ürünlerin de muhtemel bazı yan etkileri var; baş ağrısı ve bulantı yapabiliyor.

 

8--Kemoterapi ve radyoterapi esnasında ginkgo özleri kullanmamak gerekiyor. Kanın pıhtılaşmasını önleyici etkisi olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla (heparin, kumadin) birlikte kullanılmaması da şart. Hamilelerin kullanmasına da izin verilmiyor. Baş ağrısı, ishal ve benzeri yan etkilerle karşılaşıldığında kullanıma ara vermek gerekiyor. Bazılarında tansiyonu yükseltebileceği de saptanmış. Sara/epilepsi öyküsü olanlara da tavsiye edilmiyor. Antidepresanlarla birlikte kullanıldığında da problem ortaya çıkabiliyor, serotonin patlamaları nedeniyle intihara kadar giden sorunlara yol açabiliyor.

 

Kaynak:HBTSayı:247-18.12.2020Sevda Deniz Karali

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 80

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.