MAKALELER / Kanser- Bol Yağlı Besinler İçeren Diyetler Kanserin Yayılmasını Hızlandırıyor





Kanser- Bol Yağlı Besinler İçeren Diyetler Kanserin Yayılmasını Hızlandırıyor:

 

1--CD36 yağ asitlerinin hücre içine alınmasında görev yapar. Araştırma, çocukların çok tükettiği popüler bir gıdanın da hedef tahtasına yerleştirilmesine neden oldu.

 

1.1--Çünkü bu araştırmanın sonucuna göre palm yağı kanserin yayılmasını artınyordu ve bahsettiğimiz ürün de palm yağı içeriyor.

 

2--Araştırmada elde edilen çok önemli bir bulgu daha vardı. Deneyin ilk aşamasında vücutlarına kanser hücreleri ekilen farelerin bir kısmı bol yağlı diyetle beslenmişti. Kontrol grubuna yani dengeli, normal diyetle beslenen farelere kıyasla aşın yağlı diyetle beslenen bu farelerin kanserli hücrelerinin çok hızlı bir şekilde lenf bezlerine ve uzak organlara metastaz yaptığı çok açık olarak görüldü

 

2.1--Deneyin ikinci aşaması da palm yağı ile gerçekleştirildi. Yine kontrol grubuna kıyasla palm yağı ile beslenen farelerde kanserin diğer bölgelere yayılması çok fazla artmıştı. Kanserden ölümlerin %80-%90’ı metastazlara bağlıdır.

 

3—Çalışmanın sonucunu Salvador Aznar Benitah şöyle özetliyordu: “Metastazı başlatan hücreler özellikle diyetle alman yağlara bağımlıdır, bu nedenle diğer bölgelere yayılmayı onlar başlatır.” İşin sevindirici yönü CD36 alıcılarının bloke edilmesi ile yeni bir tedavi umudu doğmuş olması.

 

4--Tartışmalann kaynağı olan EFSA’nm raporunda ne söyleniyor? Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık rapora ilişkin şunları söylüyor: “(...) EFSA raporuna göre, 200 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda rafine edilen bitkisel yağlar 3- Monochloropropanediol (3-MCPD)’, ‘2-Monochloropropanediol         (2-

MCPD)’ yağ asidi esterleri ile ‘Glicidyl (Glisidil) yağ asidi esterlerinin’ oluşumuna neden oluyor.

 

4.1--Bitkisel yağların rengini gidermek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yapılan rafinasyon işlemlerinde böyle yüksek sıcaklıklar kullanılabiliyor.

 

4.2--Bu işlemler yukarıda belirttiğimiz toksik kimyasalların oluşumuna neden oluyor. Raporda besinler yoluyla vücuda alınan Glisidil yağ asidi esterlerinin ise sindirim sürecinde Glycidol (Glisidol) adlı kimyasal maddeye dönüştüğü belirtiliyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) 3-MCPD esterleri ile Glisidol’u insanlar için muhtemel kanserojen maddeler olarak sınıflandırıyor.

 

4.3—Ayrıca Elena Fattore ve Roberto Fanelli tarafından 2013 yılında yapılan “Palm yağı ve palmitik asit: Kardiyovasküler etkileri ve kanser üretkenliği üzerine bir değerlendirme” başlıklı makale.(7) Uluslararası Gıda Bilimleri ve Beslenme dergisinde yayımlanan çalışmada kısaca “görece yüksek derecede doymuş yağ asitleri, özellikle palmitik asit içermesi nedeniyle, palm yağının koroner kalp hastalığı riskini artırdığı, aynı zamanda yağ asitlerinin trigliserit yapısının kolesterolemiye yol açtığı” belirtiliyor.  

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Şubat-2017- Prof. Dr. Gökhan Özyiğit -Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 95

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.