MAKALELER / Bisiklet-Bisiklet Yolu-İzmir-Taksi Bisiklet-Elektrikli Bisiklet





Bisiklet-Bisiklet Yolu-İzmir-Taksi Bisiklet-Elektrikli Bisiklet:

 

1--İzmir Bisiklet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karakuş,Türkiye'de satılan bisikletlerin büyük bir kısmının alt segmente ait olduğunu belirtiyor.

 

1.1--Bu bisikletlerin fiyatı da 80 ila 150 lira arasında değişiyor. Karakuş, alt segmentte kalitenin çok düşük olduğuna ve bu bisikletlerin alındıktan 4-5 ay sonra kullanılamaz hale geldiğine dikkat çekiyor.

 

2--Avrupa'yla kıyaslandığında Türkiye'deki bisiklet kullanım oranının da oldukça düşük kaldığını hatırlatan Karakuş, bu konuda Hollanda'dan bir örnek veriyor: "Bisikletin başkenti olarak kabul edilen Amsterdam'ın nüfusu 730 bin kişi. Şehirdeki bisiklet sayısı ise 600 bin. Bu da hemen her evde 3-4 tane bisiklet bulunduğunu ortaya koyuyor."

 

2.1--Karakuş, halen Türkiye'de toplamda 500 km'lik bisiklet yolunun bile olmadığından da yakınıyor. Eurovelo [Avrupa Bisiklet Ağı] ise 12 anayol ve 65 bin km'den oluşuyor.

 

2.2--Karakuş'a göre, İzmir'de yıllar önce yapılan Alsancak-Kordon-Konak-Göztepe- Üçkuyular güzergahındaki 8 km'lik bisiklet yolu artık kullanılamaz durumda. Ayrıca bu bisiklet yolu ulaşım değil sadece gezi amacıyla kullanılıyor.

 

2.3--İzmir'de bunun yanı sıra 2008 yılında Bostanlı-Sasalı Doğal Yaşam Parkı'nda yapılan 15 kim'lik bir bisiklet gezi yolu bulunuyor. Kentin ilçelerini birbirine bağlayacak ulaşım amaçlı bisiklet yollarına ihtiyaç olduğuna değinen Karakuş, "Bornova-Alsancak [7 km], Karşıyaka-Bayraklı-Bornova (8 km], Konak-Göztepe-Üçkuyular [6 km] arasında ulaşım amaçlı güvenli bisiklet yolları yapılması durumunda şehir içi trafiğinde ciddi azalma olur" diyor.

 

3—Taksi Bisiklet:

 

3.1--Konya merkezli Mersano Bisiklet, "bisiklet taksi" üretimiyle dikkat çekiyor. Şirketin bu ürünleri halen ABD, İngiltere, Kıbrıs ve Almanya'ya satılıyor. Bisiklet taksi, bu ülkelerde turistik gezinti amaçlı kullanılıyor.

 

3.2--Mersano'nun bisiklet taksileri hem tasarımı hem de fonksiyonelHğiyle dikkat çekiyor. Ürünlerin az kuvvet harcayarak çok güç elde etmeyi sağlayan diferansiyel ve hidrolik freni bulunuyor. 450 kg yük kapasitesine sahip olan bisiklet taksilerde tek kişi hiç zorlanmadan seyahat edebiliyor.

 

3.3--Sürücüsü dışında arkada 2 kişiyi daha taşıyan taksi bisikletlerin yağmurlu ve güneşli günlerde üzeri kapanabiliyor. Yolcu kısmında hoparlörler bulunuyor Böylece gezinti sırasında teyp ya da radyo dinlenebiliyor.

 

3.4--Mersano, siparişler doğrultusunda yılda yaklaşık 250 adetlik bisiklet taksi üretiyor. Bu ürünler yurtiçinde 3 bin 750 liradan satılıyor. Yusuf Küçüksakallı, Türkiye'de de bisiklet taksilerin giderek yaygınlaşacağına inanıyor.

 

3.4.1--Nitekim bu konuda ilk adımı Ankara j Büyükşehir Belediyesi atmış. Kentin 1milyon 300 bin metrekarelik park alanı içinde bu bisikletlerin kullanılmasını hedefleyen Ankara Belediyesi, 2007 sonunda Mersano'dan 10 adet bisiklet taksi satın almış. Bisikletler 2008'den bu yana parklarda kullanılıyor

 

3.5--Antalya Büyükşehir Belediyesi de bisiklet taksilere sıcak bakıyor. Mersano Bisiklet, bu yıl bisiklet taksilerin elektrik motorlu modelleri üzerindeki çalışmalarına da hız vermiş durumda. Amaç, insan gücüyle çalışan bisiklet taksilerin yokuş gibi zorlayıcı yollarda daha kolay kullanılmasını sağlamak. Yusuf Küçüksakallı, bu modeller için Mersano'ya yurtdışından yoğun talep geldiğini belirtiyor.

 

4—Elektrikli Bisiklet:

 

4.1--Konya Belediyesi, Avrupa Birliği'nin desteğiyle elektrikli bisikletlerin kullanımı için kent merkezinde ve ilçelerinde bisiklet istasyonları kuruyor.

 

4.2--Amaç, elektrikli bisikletlerle ulaşım sağlamak. İşletmesini uluslararası şehir mobilyası üreticisi ve açıkhava reklamcısı WalI AG'nin yürüttüğü proje için Avrupa'dan 400 elektrikli bisiklet ithal edilmiş. Halen Almanya, Fransa ve İngiltere'de uygulanan bu sistemde, elektrikli bisikleti kiralayan kişi ulaşmak istediği yere vardıktan sonra bisikleti bölgedeki istasyona teslim ediyor.

 

4.3--Elektrikli bisikletlerin kiralama fiyatı henüz belli değil. Ancak bisiklet başına maliyetinin 2 bin lira civarında olduğu belirtiliyor. Projenin Konya'da 2010'da uygulamaya başlanması planlanıyor. Konya'da halen 750 bin civarında bisiklet bulunduğu, bunların da en az 350 bininin aktif olarak trafikte kullanıldığı yapıyordu.

 

4.4--Kentte son dönemde Avrupa standartlarında bisiklet yollarının yapımına da hız verilmiş durumda. Halen 120 km'lik bisiklet yolu mevcut. Bunun 250 km'ye çıkarılması planlanıyor. Konya Belediyesinin talimatıyla, yeni açılan her yolda bisiklet yolunun da olması hedefleniyor. Böylece kentteki trafik sorununun azalması bekleniyor. Ayrıca yüzmeden sonra en çok efor sarf edilen spor olan bisiklet kullanımının halkın yaşam kalitesini de yükselttiği vurgulanıyor.

 

Kaynak:Para dergisi-9-15.08.2009




Makalenin İzlenme Sayısı : 124

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.