MAKALELER / Kompost Nasıl Yapılır





Kompost Nasıl Yapılır:

 

1--Humus ve gübre olarak kullanılan kompost en yararlı permakültür uygulamalarından biri. Üstelik yapımı da kolay!

 

1.1--İdeal olarak kompost karışımında % 30 azot, % 70 karbon bulunmalı.Karbon için kuru ve kararmış bitkiler ile karton, kâğıt gibi malzemeler kullanılabilir. Azot en çok baklagillerde bulunur.

 

1.2--Ancak kompost yapımı için kullanacağınız azotu, içerisinde klorofil bulunan her şeyden (yaprak, ot gibi) ve mutfağımızdan çıkan organik atıklardan elde ediyoruz. Bunun için her türlü yiyecek atığını kullanabilirsiniz. Pişmiş yemek atıkları (soğuk olarak), bozulmuş yemekler, ekşimiş süt, peynirler, ekmek ve akla gelebilecek her türlü atık kompost için uygundur.

 

1.2.1--Yalnız et, tavuk, balık gibi ürünler, istenmeyen kokulara yol açabilir. Bu tip ürünleri kompost yapımında kullanmaktan ziyade toprağa gömmek daha doğru.

 

1.3--Kompostun hızlıca oluşabilmesi için tüm atıklar ince ince doğranmalıdır.İdeal bir kompost kutusu yaklaşık 1 m3 olmalı. Bundan daha küçük bir kutu da kullanılabilir, ancak kompost oluşma süreci uzar. Kutuya yaptığınız her azot ve karbon eklemesinden sonra karışımı döndürüp havalanmasını sağlamalısınız.

 

1.4--Ayrıca, içerisindeki malzemeyi sürekli nemli tutmak için gerektiğinde su eklenmeli. Kompost yapımında hava/su dengesini sağlamak çok önemli.

 

1.5--Kutunun içerisinde yeterince nem olmalı ama karışım asla çok ıslak olmamalı.Kompostun hazır olduğunu anlamak için burnunuza güvenin. Komposttan yayılan koku temiz bir toprak kokusu gibi olmalı, burnumuzu asla rahatsız etmemeli.

 

1.6--Kompost yapımında karşılaşa-bileceğimiz belli başlı üç problem bulunuyor:


1--Kompost lağım gibi kokuyor. Çözüm: Karışıma karbon veya hava eklenmeli.


2--Kompostta çürüme başlamıyor. Çözüm: Nedeni kompostun içerisinde çok hava ve karbon olmasıdır. Karışıma azot veya su katılmalı.

 

3--Kompost amonyak kokuyor. Çözüm: Karışımda çok fazla azot bulunuyor. Karbon eklendiğinde sorun çözülebilir

 

2--Solucan Kompostu-Bu kompostu yapmak için öncelikle bulabildiğiniz bir toprak parçasından kırmızı gübre solucanları (Eisenia foetida) toplamanız gerekiyor. Solucan dendiğinde akla ilk gelen uzun, tombul solucanlar bu işlem için kullanılamıyor.Zira toprakta esas ayrıştırma işlemini gerçekleştirenler kırmızı gübre solucanlarıdır.

 

2.1--Bu kompost için en az iki adet kovaya ihtiyacınız var. Kovalardan bir tanesinin altına 100 kadar delik açın ve diğer kovanın üzerine yerleştirin. En üstteki kovanın içerisine yiyecek artıklarını koyun ve üstüne solucanları bırakıp üzerini ıslak gazete kâğıtlarıyla kapatın. Yiyecek atıkları ayrışmaya başladığında ortamın sıcaklığı artar. İşte bu noktada ıslak gazete kâğıtları, solucanlar için bir sığınak görevi görür ve üremeleri için elverişli bir yer hazırlar

 

2.2--Solucan kompostu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli husus solucanları canlı tutmak. Bunun için kovaların yanlarına hava delikleri açmayı ihmal etmeyin. Altına ve yanlarına delikler açtığınız üçüncü bir kovayı ikinci kovanın üstüne yerleştirebilir ve burada da ayrı bir üretim yapabilirsiniz. Solucanlar bir kovada işlerini bitirdiklerinde hiç beklemeden üstteki kovaya geçerler.

 

2.3--Solucan kompostundan iki şekilde faydalanılabilir. Birincisi, solucanların işinin bittiği kovalardaki kompost, toprak olarak kullanabilir. İkincisi, en alttaki kovada biriken kompost çayı sulandırılarak bitkilere gübre olarak verilebilir.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 102

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.