MAKALELER / Tekstil Boyamasında Durum Analizi





Tekstil Boyamasında Durum Analizi:

 

1--Kemal Oğuz doğma büyüme tekstil boyacılığının içinde olan bir iş insanı.

Tekstilde boyama işi bugünkü gibi kalmayacak. Arkasına ve önüne bazı işlemler eklenecek.Bugünkü yapıda tekstil boyamada fason işi hızla farklılaşacak.

 

1.1--Elbetteki tümüyle yok olacak anlamında söylemiyorum ama bu işin ülkemizin geleceğindeki yeri farklılaşacak. Bizler ileriye dönük gelişmeleri öngörmeliyiz; bekle gör anlayışının tuzaklarına düşmeden ilerlemeliyiz."

 

2--"Ülke olarak tekstil boyamasının neresindeyiz?Oğuz'un yanıtı net: "Standart işlerde dünyanın iyilerinden biriyiz.Diyebilirim ki en iyisiyiz. Bizim alanımızda uzmanlaşma artacaktır. Örneğin Güney Kore' nin polyester alanında uzmanlaşması gibi.Bizler de 'her şey yaparım abi' yaklaşımını geride bırakmak zorundayız

 

2.1--Bugünün kâr marjları bu kadar çok firmayı taşıyamaz. Piyasanın elemesiyle bir konsolidasyon kaçınılmaz sonuç olacak.Başta da söylediğim gibi fason boya işi farklılaşacak. Teknoloji ucuz emek sorununu çözüyor. Daha önce ucuz emek için mekan değiştiren birçok üretim alanı şimdi merkeze dönüyor

 

2.2--Oğuz'dan özellikle gelişmiş Avrupa ülkelerinde tekstil ve boyama işinde temel eğilimlerin neler olduğunu anlatmasını istiyorum: "Daha küçük mekanlarda, az yer kaplayan, hız ve esneklikleri artan, daha az enerji kullanan, daha az işçilik gerektiren, daha yoğun otomasyon yatırımlarına dayanan bir yapıya dönüşeceğini düşünüyorum" diyor.

 

Kaynak.Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 84

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.