MAKALELER / Küresel Isınma-Avrupa Ve Akdeniz Dünyanın Geri Kalanından Daha Hızlı Isınıyor





Küresel Isınma-Avrupa Ve Akdeniz Dünyanın Geri Kalanından Daha Hızlı Isınıyor:

 

1--Kopernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son veriler geçtiğimiz ekim ayının Avrupa’da kaydedilen en sıcak ekim ayı olduğunu gösteriyor. Sıcaklıklar Avrupa'da 1991-2020 ortalamasının neredeyse 2 derece üzerindeydi.

 

2--Ekim ayına ilişkin veriler çok daha büyük bir eğilimin bir parçası. Avrupa gezegenin geri kalanından çok daha hızlı bir şekilde ısınıyor.

 

2.1--Bunun nedenini sorduğumuz Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, "Avrupa’nın dünyanın diğer bölgelerine kıyasla iki kat daha hızlı ısındığını görüyoruz. Bunun nedeni Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki, Avrupa’nın kuzeyinde çok büyük bir etkisi olan ısınma.

 

2.2--Küresel olarak en hızlı ısınan ikinci bölge ise Akdeniz bölgesi. Kuzey Kutup bölgesinde kar ve buzulların erimesi bu ısınmaya neden oluyor. Akdeniz bölgesi ise giderek daha da kuru hale geliyor. Bu nedenle sıklıkla meydana gelen bu ısınmayı azaltmak için yeterli buharlaşma sağlanmıyor."

 

2.3--Karada gördüğümüz bu ısınma eğer okyanuslar olmasaydı çok daha hızlı gerçekleşirdi. Okyanusların sera gazları tarafından atmosferde hapsedilen aşırı sıcaklıkların yüzde 90’ını absorbe ettiği hesaplandı. Ancak okyanuslar bugün iyi durumda değil.

 

2.4--Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) Direktörü, Okyanusbilimci Jean-Pierre Gattuso, Akdeniz'in son birkaç yılda maruz kaldığı tekrar eden sıcak hava dalgalarının etkisi şöyle açıklıyor: "Denizlerdeki ısı dalgalarının başlıca etkisi, omurgasızların, bitkilerin, yumuşakçaların, süngerlerin ve mercanların kitlesel ölümüne neden olması. Denizlerde yüzeyle 50 metre derinlik arasındaki çok sayıda omurgasız ve bitki, bundan etkileniyor ve ölüyor."

 

3--Gattuso COP 27'de yürütülen müzakerelerin son derece önemli olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin öngördüğü senaryolara göre, Paris İklim Anlaşması’nın hızlı ve eksiksiz bir şekilde uygulanmaya başlaması halinde okyanuslardaki asitlenmeyi ve sıcaklıkları sabitleyebiliriz. Bu, durumu eski haline getirebileceğimiz anlamına gelmiyor. Isınmayı ve asitlenmedeki artışı durdurabileceğimiz anlamına geliyor."

 

3.1--COP 27’de ciddi bir atmosfer hakim çünkü Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmak ve küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin çok altında sınırlamak için umutların tükenmek üzere olduğunu olduğunu herkes biliyor.

 

3.2--ClimateAnalytics’ten emisyon uzmanı Claire Fyson, "Ne yazık ki atmosferdeki sera gazı konsantrasyonları hâlâ artmaya devam ediyor. Kısa süre önce yapılan bir tahminde karbondioksit konsantrasyonlarının milyonda 416 parçada olduğu söylendi. Geçtiğimiz yıldan daha yüksek, hatta tüm insanlık tarihinde olduğundan daha yüksek. Bu çok endişe verici bir eğilim çünkü karbon emisyonları artmaya devam ettikçe iklim değişikliğinin etkileri daha da kötüleşmeye devam edecek." şeklinde konuşuyor.

 

3.3--Fyson atmosferdeki sera gazı emisyonlarının yakın zamanda sabitlenip sabitlenmeyeceğinin özellikle önümüzdeki 8 ila 10 yıl içinde ne yaptığımıza bağlı olduğunu söylüyor: "Eğer emisyonları sıfıra indirmeyi başarırsak o zaman evet, konsantrasyonların sabitlendiğini, sıcaklık artışı grafiğinin düzleştiğini ve iklim değişikliğinin etkilerinin kötüleşmeye son verdiğini göreceğiz. Son değerlendirmeler yaklaşık 2.4 ila 2.8 derecelik bir ısınmaya doğru gittiğimizi gösteriyor. Yani olmak istemeyeceğimiz bir yere doğru gidiyor."

 

3.4--Öte yandan önümüzdeki on yıllarda emisyonlar hızlı bir şekilde azalsa dahi iklim değişikliğinin deniz seviyesinin yükselmesi ve kriyosferin erimesi gibi bazı etkileri yüzyıllar boyunca devam edecek.

 

4—Yorum:Genel olarak bakılacak olursa Avrupa ve akdeniz daha hızlı ısınıyor.Bunun muhtemel sonuçları da fazla orman yangınları olabilir mi-daha fazla depremler olabilir mi-bitkisel üretimde verim düşüklüğü olabilir mi

 

4.1-- Dünyada gıda fiyatları geçtiğimiz yıl kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştı.Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), fiyat endeksinin 2022'de ortalama 143,7 puanla 2021'e göre % 14,3 arttığını kaydetti. Böylece 1990'da tutulmaya başlayan kayıtlardan bu yana en yüksek noktaya çıkıldı.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 74

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.