MAKALELER / Gıda İsrafında Bir İlerleme Kaydedilmedi





Gıda İsrafında Bir İlerleme Kaydedilmedi:

 

1--Birleşmiş Milletler'e göre, dünya her yıl yaklaşık 931 milyon ton gıdayı çöpe atıyor.

 

1.1--Bu gıdaların çoğu ise çöplüklerde çürüyerek dünya iklimini ısıtan gazların yaklaşık onda birini üretiyor.

 

1.2--Mısır'da devam eden COP27 İklim Zirvesinde küresel ısınmayla mücadele eden ülkeler için bu büyük bir zorluk.

 

1.3--Dünyanın dört bir yanındaki uluslar 2015 yılında, 2030 yılına kadar gıda israfını yarıya indirme sözü vermişti.

 

1.4--Ancak BM yetkilileri, sürdürülebilirlik gözlemcileri ve hükümet yetkililerine göre, ülkelerin çok az bir kısmı bunu gerçekleştirme yolunda olumlu yönde adım atıyor.

 

2--BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda kaybı ve israfı sorumlusu Rosa Rolle, "Sekiz yıl kaldı ama bu hedefe varmaya hiç ama hiç yakın değiliz." diyor.

 

2.1--Örneğin kişi başına en fazla gıda israfı yapan ilk beş ülkeden üçü olan ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda'da hükümetlerin de itiraz etmediği bağımsız tahminlere göre 2015'ten bu yana gıda israfı arttı.

 

2.2--Diğer iki ülke İrlanda ve Kanada için güvenilir bilgi mevcut değil.Sorun sadece zengin ülkelerle de sınırlı değil.

 

3--Geçen yıl yapılan bir BM araştırması, evsel gıda atıkları ile gayri safi yurtiçi hasıla arasında "ihmal edilebilir" bir ilişkinin varlığını ortaya koymuştu.Keza bu durum, birçok ülkenin kendini "geliştirmesi gereken alanların olduğu" sonucunu çıkarmıştı.

 

4--Uzmanlar, kötü gidişatın kamyon ve depolardaki gıda bozulmaları, savurgan tüketici alışkanlıkları, son kullanma ve satış tarihi konusundaki kafa karışıklığı gibi sorunlara karşı kamu yatırımları ve net politikaların eksikliğinden kaynaklandığını belirtiyor.

 

5--Şeffaflık eksikliği sorunu daha da karmaşık hale getiriyor. BM Genel Kurulu 2015 gıda israfı hedefini kabul ettiğinde, ülke düzeyindeki tahminlerin belirsizliği nedeniyle ilerlemeyi ölçmek için net bir kriter belirlemedi.

 

6—Yorum:Küresel gıda israfı ciddi bir problem.Her ülkenin kendi özelinde alacağı ciddi önlemlerle herhalde bu israf azaltılabilir.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 96

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.