MAKALELER / Küresel Isınma- Klimalar Çevreye Büyük Zarar Veriyor





Küresel Isınma- Klimalar Çevreye Büyük Zarar Veriyor:

 

1--Klima kullanımının 2050'ye kadar üç katına çıkması beklenirken uzmanlar çevreye büyük zarar veren klimalardan vazgeçilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

 

1.1--Sıcak havalar her geçen gün biraz daha bunaltıcı hale gelirken birçok kişi serinlemek için iklimlendirme cihazlarını tercih ediyor.

 

1.2--Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, fan ve klimalar 2050'ye kadar Çin ve Hindistan'ın bugün tükettiği toplam elektrik miktarı kadar elektrik tüketecek.

 

2--Çevre savunucuları ise klima kullanımı nedeniyle çevreye salınan kimyasallar ve yüksek enerji tüketimi konusunda endişeli.Küresel elektrik tüketiminin yüzde 10'unu klima kullanımı oluşturuyor.Bir klima diğer ev aletlerinden çok daha fazla elektrik kullanıyor. Fanlarla birlikte küresel elektrik tüketiminin yüzde 10'unu oluşturuyor.

 

3--Londra merkezli sivil toplum kuruluşu Çevre Araştırma Ajansında (Environmental Investigation Agency) iklim kampanyacısı Sophie Geoghegan, klima için kullanılan enerjinin olması gerekenden 3 kat daha az verimli olduğunu söylüyor.

 

4--Geoghegan, çok fazla enerji tüketen klimaların bir gün içerisinde saatlerce çalıştığını hatırlatıyor.Öte yandan enerji tüketimi sorunun yalnızca bir parçası. Klimalar ayrıca çevreye küresel ısınmaya neden olan tehlikeli sera gazlarından olan hidroflorokarbon (HFK) sızdırıyor.

 

5--Klimalarda en yaygın olarak kullanılan soğutucu akışkan R-410A'lar karbondioksitten 2 bin kat daha güçlü ve sera etkisini artıyor.Geoghegan, salınan kimyasal gazların tehlikesine ilişkin "Bu korkunç. Klima satın alanların sayısı düşünüldüğünde bu bir felaket olabilir" şeklinde konuşuyor.

 

6—Yorum:Verimsiz klimaların verimli klimalar ile değişimi-çevre dostu soğutucu akışkan kullanımı-Klima dışı doğal iklimlendirme yöntemleri oldukça önemli.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 76

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.