MAKALELER / Otomotiv-Otonom Acil Frenleme Sistemi, Kaza Oranını % 40 Azaltıyor





Otomotiv-Otonom Acil Frenleme Sistemi, Kaza Oranını % 40 Azaltıyor:

 

1--Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırmalar, son yıllarda araçlarda kullanımı artan otonom acil frenleme sisteminin, araçların diğer araçlara arkadan çarptığı kazaların yaklaşık % 50'sini ve kamyonet kazalarında % 40'tan fazlasını azaltabileceğini ortaya koydu.

 

2--"Trafik Güvenliği Analitik Araştırma Ortaklığı (PARTS)" ve "Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS)" tarafından kaza verileri kullanılarak 2 yeni araştırma yapıldı.

 

2.1--Otonom acil frenleme sisteminin, kazanın yaklaşması halinde araçları durdurabileceği, yavaşlatabileceği veya kazanın şiddetini azaltabileceği belirtildi.

 

3--PARTS tarafından yapılan araştırma kapsamında ABD'nin 13 eyaletinde 12 milyon kaza raporu incelendi. Frenleme ve uyarı sistemi bulunan araçların, benzer sistemlere sahip olmayan araçlara nazaran öndeki araca çarpma oranının % 49, yaralanma ile sonuçlanan kazaların % 53 daha az olduğu tespit edildi.

 

3.1--IIHS tarafından yapılan diğer araştırmada da otonom acil frenleme sistemine sahip kamyonetlerde kaza oranının % 43, yaralanmayla sonuçlanan kazaların % 42 daha düşük olduğu görüldü.

 

3.2--İki araştırmada da son yıllarda araçlarda kullanımı artan otonom acil frenleme sisteminin, araçların diğer araçlara arkadan çarptığı kazaların yaklaşık yüzde 50'sini ve kamyonet kazalarında yüzde 40'tan fazlasını azaltabileceği ortaya çıktı.

 

4--Son yıllarda dünya genelinde kullanımı artış gösteren otonom acil frenleme sisteminin Ağustos 2023'ten itibaren hafif ticari araçların % 95'inde olması gerektiği ifade ediliyor.

 

4.1--BMW, Hyundai, Mazda, Subaru, Tesla, Toyota ve Volvo gibi markalar, geçen yıldan bu yana ürettikleri araçların yüzde 90'ında otonom acil frenleme sistemini kullanıyor.

 

4.2--Mitsubishi, Ford, Mercedes-Benz, Stellantis, Volkswagen ve Honda, bu yıl araç modellerinin yüzde 90'ında söz konusu sistemi standart hale getirdiklerini açıkladı.

 

4.3--2022 model araçlarının % 73'ünün söz konusu sisteme sahip olduğunu açıklayan General Motors, 2023'te hedeflerinin % 90 olduğunu bildirdi.

 

5—Yorum:Araçlarda kaza risklerini en aza çekmek ve ulaşımı rahatlatmak için tam otonom sistemlerden ziyade otonom destek sistemleri oldukça önemli.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 85

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.