MAKALELER / Küresel Isınma-Fosil Yakıt Endüstrileri Metan Emisyonlarını Düşürmek İçin Yeterince Çaba Harcamıyor





Küresel Isınma-Fosil Yakıt Endüstrileri Metan Emisyonlarını Düşürmek İçin Yeterince Çaba Harcamıyor:

 

1--Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yayınladığı son Küresel Metan Takipçisi adlı raporunda fosil yakıt endüstrilerini metan emisyonlarını azaltmak için çok az şey yapmakla ve ısınmayı sınırlandırmaya yönelik küresel iklim hedeflerini baltalamakla suçladı.

 

1.1--Rapora göre ekonomik belirsizlik, yüksek enerji fiyatları ve arz güvenliğine ilişkin endişeler, 2022'de emisyon kesintileri yapabilecek potansiyele sahip şirketlerin bundan kaçınmasına ve metan emisyonlarının düşmemesine neden oldu.

 

1.2--Geçen yıl 135 milyon tonla rekor seviyeye ulaşan bu emisyonların yüzde 75 azaltılmasına imkan sağlayan teknolojilerin mevcut olduğunun altını çizen rapor, fosil yakıt üreticilerinin bu düşüşü sağlamak için 2022'deki gelirlerinin "sadece" yüzde 3'üne denk gelen 100 milyar dolarlık yatırımı gerçekleştirmediğini işaret etti.

 

2--IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, hala çok yüksek seviyedeki metan emisyonlarının yeterince hızlı düşmediğini belirterek, "Küresel ısınmayı sınırlandırmak için metan emisyonlarını azaltmak en ucuz opsiyonlar arasında ve bunu yapmamanın bir bahanesi yok" ifadelerini kullandı.

 

2.1--Geçen yıl Kuzey Akım doğal gaz boru hattındaki patlamanın atmosferde büyük miktarda metan emisyonuna yol açtığını dile getiren Birol, şunları kaydetti:

 

2.2--"Ama dünyadaki normal petrol ve gaz operasyonları her gün Kuzey Akım boru hattının patlamasından kaynaklı miktar kadar metan emisyonuna yol açıyor. Maalesef, metan emisyonları yeni bir konu değil ve inatçı şekilde yüksek seyretmeye devam ediyor.

 

2.3--Birçok şirket, küresel enerji krizi nedeniyle uluslararası gaz ve petrol piyasalarındaki türbülans döneminde yüksek karlar elde etti. Fosil yakıt üreticileri metan emisyonlarını azaltmak için hızla harekete geçmeli ve tabii politika yapıcılar da."

 

3--Rapora göre, Sanayi Devrimi'nden bu yana görülen küresel sıcaklık artışının % 30'u metan emisyonlarından kaynaklanıyor. Küresel enerji sektörü metan emisyonlarının % 40'ını oluştururken, tarımdan sonra ikinci sırada yer alıyor.

 

3.1--İklim değişikliğiyle mücadele hedefleri ve çabalarına rağmen, enerji sektöründe ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonları 2019'daki rekor seviyesinin hafif altında kalarak 2022'de 135 milyon ton oldu ve rekor seviyeye yakın seyretti.

 

3.2--Metan, hem karbondioksitten daha hızlı dağılıyor hem de daha kısa ömürlü olmasına rağmen karbondioksitten daha güçlü bir sera gazı.

 

4—Yorum:Aynı gemide olmalarına rağmen fosil yakıt üretici şirketlerin keseyi açarak yatırıma gitmemesini anlamak mümkün değil.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 77

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.