MAKALELER / Suyu Tarlaya Kanalet Yerine Boru İle Götürmek %50 Tasarruf Sağlıyor





Suyu Tarlaya Kanalet Yerine Boru İle Götürmek %50 Tasarruf Sağlıyor:

 

1--Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarımsal sulamada kullanılan açık kanalet sisteminden vazgeçiyor. Bu­nun yerine su tarlalara, yerin bir metre altına döşenen basınca dayanıklı boru­larla taşmıyor. Böylece buharlaşma ve sı­zıntıların önüne geçiliyor.

 

1.1--DSİ, 4 yılda sulama suyu şebekesi içinde boru siste­minin payım % 5’ten % 60’a çı­kardı. Bu sayede tarımsal sulamada yak­laşık % 50 tasarruf sağlandı


2--Afyonkarahisar Milletvekili ve eski DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, görevde bulun­duğu 2003 yılında kapalı boru sistemine geçme kararı aldı.

 

2.1--Türkiye’de suyun % 74’ünün sulama amaçlı kullanıl­dığım, su sarfiyatında en büyük tasarru­fun da bu alanda yapılacağını aktaran Eroğlu, “Klasik sulama metotları yerine kapalı sistem olan yağmurlama ve dam­la sulama metotlarının kullanılması ha­linde verim %60’tan sırası ile % 80 ve % 90’a çıkarılabilir. Bu da % 20 ile % 30’luk ek bir su ta­sarrufu demektir.” açıklamasını yapıyor.

 

3--Kapalı sulama sistemi ile su, yerin bir metre altına döşenen 20’lik borular­la vatandaşın tarlasına getiriliyor. Beton korunak içine alman vanalar sayesinde çiftçi istediği zaman suyu kesebiliyor. Bu sistem ilk kurulduğunda toprak üstü kanalet sistemine göre iki kat pahalıya mal oluyor. Ancak 3-4 yıl içinde % 50’ye varan su kaybını önlediği için kendisini amorti ediyor.

 

Kaynak:Ömer Oruç-İzmir

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 113

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.