MAKALELER / Astım-Kancalı Kurt Astımdan Koruyor





Astım-Kancalı Kurt Astımdan Koruyor:

 

1--Parazitlerin iyi tarafları da var. Belli başlı kurtları taşıyan insanlar, alerji ve astıma daha ender yakalanır. Hatta bilim insanları bağışıklık sistemimizin bu tür parazitlerle korunmaya çok eskiden beri uyum sağladığını tahmin ediyor.

 

1.1--Artık bu tür parazitleri hemen hemen hiç taşımadığımızdan bağışıklık sistemi akar dışkısı veya polen gibi zararsız alerjenlere kendi kendine reaksiyon gösteriyor.

 

1.2--Bilim insanları uzun süredir parazitlerin alerjiden koruyan reçetelerini bulmaya çalışıyorlardı. James Cook Üniversitesi’nden Severine Navarro ve ekibi şimdi bu etki maddelerinden birini buldu. Araştırmacılar bir müddet önce kancalı kurttaki (americanus) belli başlı proteinlerin iltihaplı bağırsak hastalıklarına karşı iyi geldiğini saptadı.

 

2--Nematodlara (yuvarlak solucan) dahil olan bu kurt, konakçısının bağırsağına engelsiz olarak yerleşebilmek için bu maddeleri salgılıyor. Etki maddeleri bağışıklık reaksiyonunu durdurarak, iltihabı engelliyor

 

2.1--Daha ayrıntılı incelemelerle de kurt proteininin hem dokulardaki iltihap tetikleyici uyrı maddelerini baskıladığı hem de belli başlı T-hücreleri üzerinde etkiyerek, bunların toplanarak “alarm sinyali” vermelerini de önlediği tespit edilmiş. Bu da genel anlamda immunsupresif etki yapmadan, alerjik reaksiyonu önlemekte diyor araştırmacılar

 

Kaynak-CBT-Nilgün Özbaşaran Dede 




Makalenin İzlenme Sayısı : 134

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.