MAKALELER / Yağ Tüketimi-Gıda Üretiminde-Kaynağı-Oranı-Palm Yağı-Sağlığa Etkileri





Yağ Tüketimi-Gıda Üretiminde-Kaynağı-Oranı-Palm Yağı-Sağlığa Etkileri:

 

1—kişi başına yılda 1 kilo 200 gr. tereyağı tüketiyoruz. Tereyağı dışında yağ ihtiyacımızın büyük kısmını, yağlı tohumlardan üretilen yağlarla karşılıyoruz. Bunlara genel olarak nebati yağ diyoruz.

 

1.1--Halkımızın tükettiği nebati yağ toplamı, yılda kişi başına 24 kg nun üzerinde.


1.2--Bu 24 kg nun 8 kilosu margarin, 16 kilosu sıvı bitkisel yağ.

 

1.3--Sıvı bitkisel yağın, 12 kilosu ayçiçeği yağı, 2 kilosu zeytinyağı, kalanı mısırözü, kanola, soya, çiğit yağı gibi yağlar.

 

2--Nebati yağ tüketiminin büyük bölümü hanelerde yapılan tüketim. Kalanı, gıda maddeleri üretiminde kullanılan ve gıda maddeleri içinde dolaylı olarak tüketilen yağlar.

 

3--Hem margarini, hem sıvı yağı üretmek için yağlı tohuma ihtiyacımız ayçiçekten, pamuk tohumundan, çok az da soya tohumundan yağ çıkarıyoruz. Ayçiçek ve çiğitten çıkardığımız yağ yetmiyor.

 

3.1--Sadece içeride tükettiğimiz nebati yağın ağırlığı 2 milyon tona yükseldi.İç talep yanında ihracat için de nebati yağ üretimimiz var. Yılda 1 milyon tona yakın margarin ve sıvı yağ ihracatı gerçekleştiriyoruz.

 

3.2--İç pazar ve ihracat için üretilen nebati yağları üretmek için ve de bunlara ek olarak hayvan yemi üretmek için yağlı tohuma ihtiyacımız var.

 

3.3--Toplam nebati yağ üretiminin sadece % 30’unu yerli yağlı tohumla karşılayabiliyoruz. Kalanı için yağlı tohum ve ham yağ ithal ediyoruz.

 

4--İthal edilen 1.5 milyon ton dolayındaki ham yağın yaklaşık yarısı palm yağı

Palm yağı genelde sıvı yağ olarak tüketilmiyor. Margarin şeklinde katılaştırılan nebati yağların üretiminde palm yağı kullanılıyor.

 

4.1--Gıda sanayinde unlu mamuller, pasta, çikolata, dondurma ve benzeri ürünlerde palm yağı kullanımı var. Palm yağı kızartmalık yağ olarak restoranlarda kullanılabiliyor.

 

4.2--Sabun, kozmetik, boya ye yem sanayi palm yağı kullanan sanayi dalları. Dünya piyasasında palm yağının fiyatı diğer nebati yağlara göre düşük.

 

4.3--Malezya menşeli palm yağı Türkiye’ye düşük gümrükle giriyor. İşte bunun içindir ki şimdilerde içeride tüketilen nebati yağın yaklaşık dörtte biri Malezya menşeli palm yağı.

 

5—Yorum:Bazı sıvı yağlar ve Palm yağı kokusu ve rengi için 200 C ısıl işlem görüyor.Bu ise yağın kimyasında bir takım istenmeyen sağlığa uygun olmayan kimyasallar oluşumuna neden olabiliyor.Birçok kişinin yediği pohaçadan sonra midesinin ekşimesinin-hazımsızlığının nedeni bu olabilir.Çözüm yağ üreticilerin yağ üretiminde ısıl işlem sıcaklıklarını yağın kimyasını bozmayacak sıcaklıklarda teknik olarak çalışmak olabilir.Ayrıca tereyağı ve zeytinyağı ısıl işlem görmediğinden tercih edilebilir.

 

6—Not:

 

6.1--Palm yağı gerçekten kanserojen mi? Başka bir ifade üe palm yağı zararlı mı-Palm yağının kanserojen olduğuna dair tartışmaların nedeni bitkisel yağların içerdiği 3MCPD olarak adlandırılan bir bulaşan.

 

6.2--Bu madde yağların rafinasyonu esnasında yüksek sıcaklıklara maruz kalması nedeni üe oluşan bir proses bulaşanı (Üretim esnasında açığa çıkan madde, yani doğal olarak yapısında bulunmuyor. Ancak üretimdeki şartlara (yüksek sıcaklık, asit varlığı vb. gibi) göre oluşuyor)).

 

6.3--Bu bulaşan ilk olarak soya sosu, osyter, black bean, teriyaki, yeşü fasulye sosları vb. gibi Asya mutfağma ait soslarda tespit edilmiş. Bu ürünlere aroma artırıcı olarak ve fermente tat vermesi için asit hidrolize protein katılmakta. Asit hidrolize proteinler, proteinin yüksek sıcaklıklarda gıda asitleri ile muamele edümesi üe hazırlanıyor.

 

6.3.1--Bu süreçte hidroklorik asit, üründeki kalıntı yağ ile reaksiyona girerek 3-chloro-l,2-propanediol (3-MCPD) oluşumuna yol açıyor. Ve asü kanserojen olduğu iddia edilen madde bu.

 

6.4--Bugüne kadar söz konusu madde yani 3-MCPD’nin kanserojen olduğuna dair birtakım hayvanlar üzerinde yapümış araştırmalar var. 1996 yılından beri Avrupa Birliği, Kanada ve bazı Asya ülkelerindeki sağlık otoriteleri gıda endüstrisinin bu maddenin oluşumunu önleyici tedbirler almasını istedi'

 

6.5--Özellikle de Avrupa Gıda Standartları Ajansı geçen yıl bu madde ile ilgili bir rapor açıkladı. Ve palm yağının kanserojen maddeler ürettiğini ve tehlikeli olduğunu açıkladı. Bunun üzerine bazı AB ülkelerinde firmalar tarafmdan palm yağı ile ilgili ‘artık kullanmayacağız açıklamaları yapıldı.

 

Kaynak:

 

1--Olayların İçinden-Dünya Gazetesi

2—Para Dergisi-22-28.01.2017

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 91

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.