MAKALELER / Atıksu İle Tarım Yapmak-Mexico City





Atıksu İle Tarım Yapmak-Mexico City:

 

1--Son 100 yıldır Mexico City çiftlikleri sulamak için atık sularını kuzeydeki Hidalgo Eyaleti’ne gönderiyor. Sulama ağları ve kanalları vasıtasıyla bu topraklara gelen ve çiftçilerin “siyah su” olarak adlandırdığı bu su tarlalara boca ediliyor.

 

1.1--Hükümetin sonunda büyük bir atık su arıtma tesisi inşa edeceğine dair haber duyulunca, buradaki çiftçilerin mutlu olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak onlar bu gelişmeye şüpheyle yaklaştılar.

 

1.2--Bu su olmadan, hayat olmaz” diyor. Gelen suyun içinde zehirli kimyasallar olduğunun farkında ve sulama sonrasında tarlasından plastik şişe ve çer çöp temizlemekten sıkılmış ancak burada yaşayanların çoğu gibi suyun arıtılmasından endişe duyuyor.

 

2--Atık suyu arıtmanın zararlı maddelerle beraber yararlı malzemelerden de temizleyeceğinden korkuyorlar. Bu bölgeyi bu kadar verimli yapan şeyin suyun içindeki doğal gübre olduğunu biliyorlar. Ayrıca hükümetin verdiği güvenceye rağmen, çiftçiler suyun arıtıldıktan sonra tekrar Mexico City’e yönlendirileceğinden ve arazilerinin susuz kalacağından endişeleniyorlar.Cruz, “Eğer bu siyah suyu geri alırlarsa açlıktan ölürüz. Yapmayı bildiğimiz tek şey tarımcılık” diyor.

 

3--Çiftçilere göre bu atık suyun iyi olduğunun en belirgin kanıtı etraflarındaki yeşillik. Hasat edilen yonca çiftliğinde otlayan koyunlarına bakarken konuşan 75 yaşındaki 5’inci nesil çiftçi Jesûs Aldana Angeles, “Bitkiler zehri emmiyor. Aksi takdirde ölürlerdi” diyor. Evinin etrafını siyah bir kale hendeği gibi saran bir sulama kanalının üzerinden geçiyor ve “Zehirli sular hiçbir şeyi yeşil yapmaz. Ama siyah su burada her şeyi yeşil yapıyor” diyor.

 

Kaynak: Elısabeth Malkın-Mıxquıahuala

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 132

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.