MAKALELER / Apandis-Apandisit-İnsan Sağlığına Etkileri





Apandis-İnsan Sağlığına Etkileri:

 

1--Genelde anlamsız, amaçsız ve işlevini yitirip körelmiş bir organ olarak görülse de Arizona Midwestern Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, apandisin aslında bağırsaklarda yaşayan faydalı bakteriler için bir rezerv olabileceği kanısına vardılar.

 

2--Doç. Heather Smith, 533 farklı memelinin bağırsak yapılarını ve çevresel koşullannı inceledi. Primatların, vombatların ve tavşanların dahil olduğu bir grup hayvanda apandis bulunurken, kedi, köpek gibi diğer hayvanlarda bulunmuyor.

 

2.1--Smith, apandisin farklı türlerde 30 farklı kez evrimleştiğini ve bir kere ortaya çıktığında, nesilden nesile neredeyse hiçbir zaman yok olmadığını keşfetti.

 

2.2--Aynı zamanda apandisli hayvanların bağırsaklarında lenfoid doku yoğunluğunun daha yüksek olduğu görüldü. Bu doku, sonrasında apandiste depolanabilen bazı yararlı bakteri türlerinin büyümesini tetikleyebiliyor. Dolayısıyla, olası bir ishal durumunda canlının, bağırsaklarındaki yararlı bakterilerin tamamını kaybetmemiş olacağına inanılıyor.

 

3--Doç. Smith, apandisi alınmış kişilerin, özellikle bağırsaklardaki yararlı bakterilerin dışarı atılmasına neden olan bazı hastalıklarda iyileşmelerinin biraz daha uzun sürebildiğim belirtiyor. Ortalama bir yetişkinin apandisinin uzunluğu 5- 10 cm iken, çapı 6-8 mm arasında değişiyor.

 

4—Yorum:Apandis-Bademcik sağlığı ciddi anlamda bozmadıkça alınmaları herhalde doğru değildir.

 

Kaynak:ev. Defne Saraç-Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi Ögr.-Kaynak: https://goo.gl/wUdjzc (Independent)




Makalenin İzlenme Sayısı : 143

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.