MAKALELER / Dijital Reklamcılığın Ekonomiye Katkısı





Dijital Reklamcılığın Ekonomiye Katkısı:

 

1--IAB Türkiye Başkanı Dr. Mahmut Kurşun, son beş yılda reklam sektörü ortalamasının yaklaşık 2-2,5 katı üstünde seyretti.

 

1.1--ABD ve Avrupa’daki araştırmalara ek olarak, IAB Türkiye’nin Ipsos ve Boğaziçi Üniversitesi ile yürüttüğü, Kariyer.net’in desteklediği dijital reklamın ekonomiye katkısı çalışmalarının sonuçları oldukça ilginç.

 

1.2--Araştırmada Ipsos- Genetik Algoritma yöntemiyle, 2012 - 2015 GSYÎH verisi, mecra bazında medya yatırımları, nüfus ve işsizlik ile modelleme yaparak dijital reklamın, toplam ekonomiye katkısı hesaplanmış.

 

1.2.1--Araştırmanın çıktılarına göre dijital reklam doğrudan ve dolaylı etkileriyle 2015’te ekonomiye 27.5 milyar TL’lik, istihdama ise 1.26 milyon kişilik katkıda bulunmuş durumda.

 

1.2.2--Dijital reklama yatırılan her 1 TL ise GSYÎH’ya 17.2 TL olarak geri dönmüş. Diğer bir ifadeyle dijital reklamcılık yüzde 1 büyüdüğünde, milli gelirde 450 milyon TL artış sağlayacak.

 

2--Ayrıca Kurşun, reklamların kişiselleştirilerek, ki burada “dinamik görsel optimizasyon (Dynamic Creative Optimization)” olarak adlandırılan ve hedefleme teknik-lerinin kullanımıyla reklamın doğru kişiye doğru zamanda ulaşmasını sağlayan sistemlerin de daha fazla kullanılacağı görüşünde. Ve elbette doğal (native) reklamlar bu furyada daha fazla öne çıkacak

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 103

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.