MAKALELER / Kadın Doktorların Hastalarının Ölüm Oranları Daha Düşük





Kadın Doktorların Hastalarının Ölüm Oranları Daha Düşük:

 

1--Kadın doktorlar tarafından tedavi edilen hastaların hastane kabulünü takip eden bir ay içinde .ölüm riski erkek hastalar tarafından tedavi edilen hastalara oranla % 4 daha düşük olarak belirlenirken, yeniden hastane başvuru oranlarının da aynı şekilde % 5 daha düşük olduğu belirlendi.

 

1.1--Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu’nda sağlık politikaları uzmanı Dr. Ashish Jha’ya göre hasta durumlarındaki bu farkın temel nedenlerinin ortaya çıkması için ileri araştırmaların yapılması gerekiyor.

 

1.2--Önceki araştırmalarda ise erkek ve kadın doktorların tıbbı farklı şekillerde uyguladıkları görüldü. Örneğin JAMA Irıternal Medicine dergisinde yayınlanan bulgulara göre kadın doktorlar klinik kurallara daha fazla bağlı kalıyor; koruyucu tıbba önem veriyor ve hastalarıyla daha sıcak iletişim kuruyorlardı.

 

1.3--Yapılan bir araştırmaya göre Doktorların cinsiyeti ile hastaların ölüm veya yeniden hastaneye yatırılma oranları arasındaki ilişki incelendiğinde kadın doktorların hastalarının daha düşük ölüm oranına sahip olduğu ortaya çıktı.

 

1.4--Kaliforniya Üniversitesi’nde asistan hekim olarak görev yapan Anna Parks, bu olumlu sonuçların kadın ve erkek doktorlar arasındaki maaş ve terfi eşitsizliklerinin de dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

2--Yapılan bir araştırmada akademik merkezlerde çalışan kadın doktorların erkek doktorlara oranla % 8 daha az kazandığı ortaya çıktı.

 

2.1--Parks’a göre bu yeni araştırma, kadın doktorların kendi ailesel sorumluluklarına bağlı olarak erkek meslektaşlarına göre daha düşük performans sergilemelerine neden olabileceği iddiasını çürüten araştırmalardan yalnızca bir tanesi.

 

Kaynak:CBT-Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 78

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.