MAKALELER / Kur Riskini Hedge Etmek-Yönetmek





Kur Riskini Hedge Etmek-Yönetmek:

 

1--Kur riskini en etkin yöneten gruplardan biriyiz. Hem metal hem de finansal değişkenleri hedge ediyoruz. Hem TL'ye karşı dövizi, hem de farklı döviz kurları arasındaki pariteyi hedge ediyoruz.

 

1.1--Karşı karşıya olduğumuz riski anlamak çok önemli. Bir maliyeti var deniyor ama bizim sistemimizde bu maliyet zaten karın içinde. Biz her yıl için bir kar hedefi koyarız, o karı yakalayabilmek için yapılacak hedge çalışmalarının maliyeti zaten o karın içindedir.

 

1.2--Eğer doğru tarihte hızlı karar alıp hedge yapa biliyorsa satış yapabildiğim sürece bunun karşılığını zaten fikslemiş oluyorum. Riskin kaynağını kavrayıp hesaplayabilmek çok önemli.

 

1.3--Hammaddemi euro ile alıyorsam müşterilerime euro ile satış öneriyorum. % 20'si kabul ederse, kalanını farklı yöntemle hedge ediyorum. Bunu tehlike olsa da olmasa da yapmalısınız, hırsız gelecek tahmini üzerine kapıyı kitlememelisiniz, kur riski yönetimini tutarlı şekilde yapıyor olmalısınız.

 

1.4--Hedge yaparsanız potansiyel karı almamış oluyorsunuz. Yapmasanız belki hedefinizin üzerine 10 milyon dolar daha bir kazanç olurdu ama kur riskini düzenli yönetmezseniz 5 yılda kazandığınızı 1 yılda kaybedersiniz.

 

2--Türkiye'deki en büyük sıkıntı bu. Şirketler sanki kuru yönetebilecek bir kabiliyete sahipmiş gibi, bir hazine yöneticisi gibi kurdan para kazanmayı hedefliyor. Oysa sizin tüm fabrikanız, işinizde kazandığınız kurdaki bir oynama ile gidebiliyor. 10 milyon dolar daha fazla kazanacağım diye fabrikasını çok kaybeden var.

2.1--Kur riskini yönetebilmek için bugün çok sayıda enstrüman var, bunlardan yararlanıyor olmak gerek

 

Kaynak:Sabah Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 83

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.