MAKALELER / Küresel Isınma-Doğalgaz Ne kadar Temiz





Küresel Isınma-Doğalgaz Ne kadar Temiz:

 

1--Doğalgazın temiz oluşu esasen yakıldığında ortaya çıkan karbondioksit emisyonlarının az oluşuna dayanıyor. Bu miktar kömüre göre % 50, petrole göre de %30 daha az.

 

1.1--Oysa kimsenin bakmaya zahmet etmediği üretim sürecinin tamamına (kuyunun açılışından kullanım aşamasına kadar) dikkat edilirse emisyonların durumu biraz muğlaklaşıyor.

 

1.2--Çünkü atmosferde karbondioksite göre daha hızlı çözülmekle beraber ısıyı çok daha fazla hapseden metan gazı uzun zamandır kaygıya neden oluyor.

 

1.3--NASA’daki Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsünün yaptığı yeni bir araştırma, metanın havadaki bazı çok küçük parçacıklarla etkileşime girdiği ve böylece zaten güçlü olan sera etkisini önemli ölçüde artırdığını gösteriyor.

 

1.4--Bütün bu faktörleri hesaba katan Howarth ve meslektaşları, doğalgaza ait sera gazı ayak izinin, kömürle karşılaştırıldığında, birim enerji başına % 20, hatta belki de iki kat daha büyük olduğu sonucuna varıyor.

 

2--California’da bir enerji ve iklim araştırma kuruluşu olan Post Karbon Enstitüsü’nün Jeolog David Hughes da Howarth,ın hesaplamalarından

yararlanarak, baz yük (yani asgari seviyede) elektrik üretimi için kömür yerine doğalgaz kullanmanın sera gazı emisyonlarını muhtemelen artıracağı sonucuna ulaştı.

 

3--Kâr amacı gütmeyen gazetecilik örgütü ProPublica’nın Ocak’ta hazırladığı bir raporsa ABD Çevre Koruma Ajansının doğalgaz dağıtım hatlarında kaybolan metan gazına ilişkin tahminlerini ikiye katladığına dikkat çekiyordu.

 

3.1--Doğalgazın elde edilmesinde yeni olan söz konusu yöntemde yüksek basınçlı su, kum ve kimyasallar yerin derinliklerine enjekte edilerek şist oluşumları parçalanıyor. Doğal Kaynakları Savunma Konseyinden İklim Programları Direktörü David Hawkins de kaçak metanı azaltmada ilgili mercilerin baskı yapabileceğini, fakat bu gazın kaçmasına göz yummanın üreticilere daha ekonomik geldiğini belirtiyor

 

3.2--Hawkins kaçan ve boşaltılan metan gazının miktarı hakkında çok az şey bilindiğini, Howarth’ınkine benzer çalışmalar çok dar veri kümelerine dayandığı için kesin bir şey söylenemeyeceğini de ekliyor.“Ortada gelişen, dev bir sektör var ve doğalgazı olabildiğince temiz bir şekilde geliştirdiklerinden emin olmak için ye-terince bilgimiz yok” diyor Hawkins.

 

Kaynak:Sabah Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 76

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.