MAKALELER / Mısır Şurubu Tüketimi Kalp-Damar Sistemi İçin Risk Faktörü Olabilir





Mısır Şurubu Tüketimi Kalp-Damar Sistemi İçin Risk Faktörü Olabilir:

 

1--Yakın zamanda yapılan bir araştırmada yaşları 18 ile 40 arasında değişen 85 kişilik bir deney grubu, mısır şurubu ile tatlandırılmış içeceklerin sağ¬lığa etkisini görmek için incelendi.

 

1.1--Katılımcılar 4 gruba ayrılarak 15 gün boyunca izlendiler. İlk 3 grup sırayla günlük kalori ihtiyaçlarının % 25’ini, % 17,5’ini ve % 10’unu karşılayacak biçimde mısır şurubuyla tatlandırılmış içecek tükettiler. 4.grup ise düşük kalorili yapay tatlandırıcıyla (aspartam) tatlandırılmış içecek tüketerek kontrol grubu oluşturdu.

 

1.1.1--Araştırmacılar kalp-damar hastalıkları açısından önemli bir belirteç olan lipoprotein, trigliserit ve ürik asit seviyelerini saat başı ölçerek katılımcıları değerlendirdiler.

1.1.2--Sonuç olarak mısır şurubu tüketen grupta kontrol grubuna göre kalp-damar hastalıkları bakımından risk artışı tespit ettiler. Sırayla %25’lik grupta %18, %17.5’lik grupta %12 ve %10’luk grupta %8 artmış risk görüldü.

 

2--Tıpkı mısır şurubuna benzer biçimde sakkaroz için de daha önce yapılan çalışmalarda artmış kalp-damar hastalıkları riski gözlenmişti.

 

2.1--Uzmanlar tüketicileri “doğal” etiketinin her zaman güvenilir olmadığı konusunda uyarıyorlar. Araştırmalara göre meşrubatların bazıları HFCS % 55 oranında früktoz içeriyor.

 

3--Früktoz temel olarak karaciğerde yıkıma uğrar ve kişi çok fazla früktoz aldığı zaman yağa dönüşerek kalp-damar sistemini tehdit etmeye başlar. Kanda trigliserit ve kolesterolün yükselmesine neden olur. Şeker hastalığına, karaciğer hastalıklarına davetiye çıkarır.

 

3.1--Glikozun fazlası ise enerji olarak kullanılmak üzere “glikojen” şeklinde depo edilir. Şu an için maalesef elimizde sakkaroz-mısır şurubu farkını ölçecek çok az çalışma var.

 

4--Uzmanlar HFCS 55 (%55 früktoz içeren mısır şurubu) ile sakkaroz arasında fark olmadığını ama HFCS 65 ile sakkarozu karşılaştıran çalışma bulunmadığını söylüyorlar.

 

4.1--Sonuç olarak şunu diyebiliriz ki; früktoz dengesi, glikozun aksine insülin ile düzenlenemez. Früktozun fazlası da glikoz gibi glikojen olarak depo edilmez.Dolayısıyla asıl sorunlu molekül früktozdur.

 

Kaynak:HBT-S:44-27.201.2017-Furkan AVCI




Makalenin İzlenme Sayısı : 82

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.