MAKALELER / Deprem-Deprem Tahminlerinde Yapay Zekâ Başarılı





Deprem-Deprem Tahminlerinde Yapay Zekâ Başarılı:

 

1--Bir depremin ne zaman gerçekleşeceğini net bir şekilde tatmin etmek günümüz koşullarında mümkün değil. Ama Jeofizikçi Paul Johnson ve ekibinin geliştirdiği bir makine öğrenme yöntemi ile yapılan laboratuvar deneylerinde, deprem doğru şekilde tahmin edildi.

 

1.1--Ekip, yaklaşık iki yıl önce başlattığı çalışmalarda görüntü, ses tanıma ve diğer yapay zekâ formlarının süreçlerinde kullanılan algoritmalara benzer bir model geliştirdi.

 

1.2--Asıl çarpıcı olan gelişme ise Johnson ve ekibinin Kuzeybatı Pasifik’teki yavaş kaymalı depremler üzerinde algoritmalarını test ettiklerini raporlaması oldu. Algoritma kendiliğinden gelişen bir doğal afette denendi ve yavaş kaymalı depremin başlangıcını birkaç gün içerisinde öngörebildi.

 

2--Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda görev yapan Araştırmacılar bunun için “random forest” olarak bilinen bir makine öğrenme algoritmasını kullandılar. Algoritma, akustik emisyon özelliklerini baz alarak yıkım zamanını tahmin etmeye başladı.5’te 1, ama çok önemli

3--Başarılı geçen testlerin ve analizlerin ardından Algoritma sayesinde deprem tahminlerinin doğruluk oranının artması bekleniyor.. İlk aşamada küçük depremleri öngörmesi için eğitilen ve başarılı olan bilgisayar, büyük depremleri tahmin etmek içinde yeterli olabilir.

 

Kaynak: HB-Sayı:184-4 Ekim 2019

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 100

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.