MAKALELER / Hava Kirliliği Şiddet Suçlarını Körüklüyor





Hava Kirliliği Şiddet Suçlarını Körüklüyor:

 

1--Hava kirliliğinin insanların daha saldırgan davranmalarına yol açtığı anlaşıldı. Colorado Eyalet Üniversitesi (CSU) araştırmacıları tarafından yürütülen bir dizi çalışmada ABD’de yaşanan, ağır fiziksel saldırı ve diğer şiddet suçları türündeki saldırgan davranışlar ile hava kirliliği arasında güçlü bir bağ olduğu sonucuna varıldı.

 

2--CSU Tarımsal ve Ekonomik Kaynaklar Bölümü doçentlerinden Jesse Burk- hardt ve ekibinin araştırmasında çapraz çözümleme yoluyla son derece ayrıntılı üç veri tabanı incelendi.

 

3--Hava kirliliği uzmanları kirlilik oranlarını genellikle ozon yoğunluklarını, ya da “PM2.5” değerini (çapı 2,5 mikron ya da altında olan solunabilir parçacık madde) temel almak suretiyle ölçerler

 

4--FBI tarafından “şiddet” kapsamına giren suçların evde mi, yoksa evin dışında mı işlendiklerine bakıldığında, % 56’sının evlerde işlendiğine tanık olundu. Bu da söz konusu türde suçların aile içi şiddetle bağlantılı olduklarına işaret etmekteydi.


4.1--Araştırmadan elde edilen sonuçlar aynı gün karşı karşıya kalınan PM2.5 değerindeki metreküp başına 10 mikrogramlık bir artışın şiddet suçlarındaki % 1.4’lük artışla bağlantılı olduğunu ortaya koymaktaydı.

 

4.2--Araştırmacılar aynı günde karşı karşıya kalınan ozon miktarındaki milyonda 0.01 birimlik artışla şiddet suçlarındaki % 0.97’lik artış arasında da bir bağlantı olduğunu ortaya koydular.

 

4.2.1--Ancak hava kirliliği değerlerindeki bu değişimlerin başka türde suçlar üzerinde istatiksel açıdan belirgin bir etki yaratmadığına tanık olundu.

 

5--Araştırmanın eş yazarlarından Bayham, “Burada söz edilen suçlar fiziksel bile olmayabilir-insanlar birilerine sözlü saldırıda da bulunabilirler. Önemli olan, kirlilikle daha yoğun bir biçimde karşı karşıya kaldığınızda marjinal olarak daha saldırganlaştığınız. Buna bağlı olarak, genelde belki de hiç tırmandırılmayacak tartışmalar tırmandırılıyor,” diyor.

 

6—Yorum:Beton-teneke ve egzost içinde bulunan şehirleri daha fazla yeşillendirmek toplum sağlığı açısından oldukça önemli.

 

Kaynak: HBT Sayı 193-6 Aralık 2019- Derleyen Rita Urgan

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 80

Eklenme Tarihi : 07.03.2023

Önceki sayfaya geri dön.