MAKALELER / Beton Gürültü Bariyeri İçin Perlit Kaplama ve Maliyeti Analizi





Beton Gürültü Bariyeri İçin Perlit Kaplama ve Maliyeti Analizi:

 

1—Kaynak çalışmada; karayolu trafiği kaynaklı çevresel gürültü ile mücadele yöntemlerinden biri olan gürültü bariyerlerinde ses yutuculuğun arttırılması amacı ile özellikle beton bariyerler üzerinde uygulanabilecek olan perlit esaslı bir kaplamanın tasarlanması, fiziksel ve akustik özelliklerinin deneysel olarak belirlenmesi ve maliyetleri açısından değerlendirilmesi yapılmaktadır.

 

2--Çalışmanın devamında elde edilen gürültü seviyesindeki azalma ve gürültüden etkilenen kişi sayısındaki azalma miktarı ekonomik bir fayda olarak ele alınıp,bariyerin inşa maliyeti ve işletme maliyetleri ile karşılaştırılarak perlitli kaplamanın, belli kabuller altında, 50 yıllık yapı ömrü ile inşa edilmesinin ekonomik olup olmayacağı araştırılmıştır.

 

3--Türkiye’de oldukça zengin şekilde bulunan perlitin bir kaplama malzemesi olarak gürültü bariyerlerinde kullanımının uygun olup olmadığının irdelendiği bu çalışmada, patlatılmış perlitin yüksek sıcaklık altında camsılaştırma ve ardından soğutma işlemlerinden sonra kazandığı gözenekli yapı ile iyi bir ses yutucu yapıya kavuştuğu görülmüştür.

 

3.1--Perlit esaslı kaplama ile kaplanan bir bariyer, gerçekleştirilen akustik testler sonucunda belirlendiği üzere TSEN 1793-1 Standardına göre A2 sınıfı ses yutuculuğa sahip gürültü bariyeri olarak sınıflandırılmaktadır. Piyasada yer alan birçok gürültü bariyerinin ses yutum performansı A2 sınıfında yer aldığından bu özelliği ile perlitli kaplamanın trafik gürültüsü ile mücadelede kullanılabilecek nitelikte olduğu görülmektedir.

 

3--Fayda Maliyet Analizi

 

3.1--Beton gürültü bariyerinin inşası ile beton gürültü bariyerinin perlitli kaplama olarak inşasının fayda maliyet analizi bu bölümde gerçekleştirilmiş olup, ayrıca her iki durumun birbiri ile kıyaslaması da gerçekleştirilmiştir. Perlitli kaplama malzemesi için elde edilen F/M ve İKO oranı Çizelgede verilmektedir.

 

 

3.2--Çizelge--Perlitli kaplama malzemesi için elde edilen F/M ve İKO oranı tablosu.

 

Durum……..50 yıl için fayda değeri [$]*….50 yıl için maliyet değeri [$]*….**F/M değeri…….İKO***

 

7m yutucu bariyer inşası

durumu ………………302.264………….....................................……………204.466………………………1,48………… %5,5

 

7m yansıtıcı bariyer

inşası durumu……….. 224.941…………………...................................……167.389……………………… 1,34………… %6,4

 

Yansıtıcı Bariyerin

Yutucuya çevrilmesi

Durumu……………….77.323…………..............................................……………37.077………………………… 2,09…………%12,4

 

* İndirgenmiş fayda ve maliyet değerleri

 

** F/M analiz değerinin ≥1,0 olması projenin uygulanabilir olduğunu göstermektedir.

 

*** İndirgenmemiş fayda maliyet nakit akış değerlerinden elde edilmiştir. İKO değerinin indirgeme oranı olarak seçilen %2,5 dan fazla olması, projenin uygulanabilir olduğunu göstermektedir.

 

4—Yorum:Kaynak çalışma ile karayolu gürültüsünün önlenmesinde beton bariyarlerin perlit ile kaplanması ekonomik ve sıhhi olmaktadır.Kurumların bu doğrultuda hareket etmeleri uygun olabilir.

 

 Kaynak:Teknik Dergi, 2018 8433-8457, Yazı 506-Beton Gürültü Bariyeri İçin Perlit Kaplama ve Maliyeti*-Metehan ÇALIŞ1-Zübeyde ÖZTÜRK2





Makalenin İzlenme Sayısı : 136

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.