MAKALELER / Küresel Isınma Okyanuslardaki Tabakalanmayı Tetikliyor





Küresel Isınma Okyanuslardaki Tabakalanmayı Tetikliyor:

 

1--Denizler, iklim sistemi için önemli bir tampon oluşturur, çünkü önemli ölçüde sıcaklık ve karbondioksit soğurarak insan eliyle yapılan sera gazı etkisini dengeler.

 

2—Şimdiler de ise iklim değişiminin okyanuslar üzerindeki yeni bir etkisi daha ortaya çıktı: Deniz suyunun tabakalaşması ölçülebilir oranda arttı

 

3--Çin Bilimler Akademisi’nden Guancheng Li ve ekibi şimdi 2000 metreye kadar uzanan su sıcaklığı ve tuz oranıyla ilgili yeni ölçüm verilerini dahil ettiler.

 

3.1--Sonuçlara göre, okyanuslardaki tabakalanma halihazırdaki modellerin gösterdiklerinden çok daha hızlı şekilde sabit hale geliyor. Tabakalanma 1960 yılından bu yana ortalama olarak % 5,3 oranında arttı, bu aşağı yukarı her 10 ı yılda bir % 0,9 oranında bir artış demek.

 

3.2--Bu değişim özellikle de dört büyük deniz havzasında izlenebiliyor. En yüksek oran Güney Okyanus’ta, bunu ise Pasifik, Atlantik ve Hint Okyanusu takip ediyor. Bu de¬ğişim Orta ve daha yüksek enlemlerde ise 500 metrenin altındaki suda tespit edildi.

 

3.3--Gözlemlenen değişimlerin % 97’si okyanuslardaki tabakalanmaya uzanıyor. Küresel ısınma atmosferi istikrarsız hale getirirken, okyanusları daha istikrarlı hale getiriyor.

 

3.4--Yüzeye yakın su daha çabuk ısındığı için de tabakalaşma istikrarlı hale geliyor diyor araştırmacılar.

 

3.5--Bu gelişme okyanusların daha az sıcaklık ve karbondioksit soğurmasına yol açacak ve tropikal fırtınaları da etkileyecek. Ayrıca deniz suyunun yeterli miktarda karışmaması çözünmüş oksijen dağılımını da engelleyeceği için deniz diplerinde oksijen fakiri “ölü bölgelerin” çoğalmasına da neden olabilir diyor uzmanlar.

 

Kaynak:HBT-Nilgün Özbaşaran dede-Increasing ocean stratification över the past half-century, Nature Climate Change, 28.09.2020.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 87

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.