MAKALELER / Yapay Sinir Ağları ile Motor Seslerine Göre Otomobillerin Tanınması





Yapay Sinir Ağları ile Motor Seslerine Göre Otomobillerin Tanınması:

 

1--Otomobillerde önemli ses kaynaklarını, otomobil motoru ve güç aktarma organları, lastikler, egzoz, şanzıman ve süspansiyon vb. sesler oluşturmaktadır.

 

2--Otomobillerde oluşan bu sesler tıpkı kişiye ait olan imzalar gibi otomobilleri de birbirinden ayıran tanımlayıcı özellikler oluşturmaktadır.

 

3—Kaynak çalışmada, farklı tipteki araçların motor gürültüleri kullanılarak birbirinden ayrıştırılması ve sınıflandırılması amaçlanmıştır.

 

3.1—Farklı tip ve modeldeki araçların motor gürültüleri belli süreler ve koşullar altında kayıt edilmiş, ses işleme yöntemleri kullanılarak bu sesler işlenmiş ve daha sonra sınıflandırma yöntemlerinden yapay sinir ağları kullanılarak

araç gürültüleri sınıflandırılmıştır.

 

3.2--Sınıflandırma çalışmasında %99,2 oranında başarı sağlanarak araçların modelleri tanınmıştır.

 

4-- Bu çalışma sonucu elde edilen sınıflandırmadaki yüksek başarı oranı, çalışmada kullanılan yöntemin yeterli veritabanı oluşturulması ile araçlardaki arızaların tespitinde kullanılabileceği düşünülmektedir. Ancak bu işlem için çok sayıda farklı marka ve modelde araca ulaşılması gerekmektedir.

 

4.1-- Araçlardan farklı zaman dilimlerinde, farklı çalışma koşullarında, arıza oluştuğu durumunda ve arıza mevcut değilken, elde edilecek çok sayıda ses verisi ile veritabanı oluşturulmalı ve sesler işlenerek ayrıştırılmalıdır.

 

4.2--Arıza tespiti aşamasında, araçlarda arızanın bulunup bulunmadığı veya arıza tiplerinin tanımlanarak bu arızaların araçta bulunup bulunmadığının tespitinde, çalışmada kullanılan yapay sinir ağları yönteminin kullanılabilir olduğu düşünülmektedir.

 

5—Yorum:Otomobil firmaları kestirimci bakım anlayışı ile önceden olabilecek arızaları tespit etmek için bu yöntemi kullanabilir.Kısaca firmanın araçta oluşan sesleri dinleyen bir mikrofonu olmalı ve buraya gelen sesler yapay sinir ağları ile tespit edilerek araç ekranında araçta % şu arıza olabilir uyarısı vererek kişiyi arızadan önce servise gitmesini sağlayabilir mi.

 

Kaynak:Mühendis ve Makine-cilt 60, sayı 695, s. 148-164, 2019-Motor Seslerine Göre Otomobillerin Tanınması-Efecan Karaman*1, Hikmet Rende2, Mehmet Feyzi Akşahin

 

6-- Otomobil üreticisi Skoda Auto ve Skoda Auto Digi- Lab’ın satış sonrası departmanı, yeni bir akıllı telefon uygulaması olan Sound Analyzer’ı test etmeye başladı. Uygulama araçtaki arızayı ses analizi yoluyla hızlı ve doğru bir şekilde tanımlamak için yapak zekadan yararlanıyor.

 

6.1--Yazılım sürüş sırasında aracın çıkardığı sesleri kaydediyor ve bunları veritabanındaki örneklerle karşılaştırıyor. Herhangi bir tutarsızlıkta da arızanın nasıl çözüleceğini belirlemek için bir algoritma kullanıyor.

 

6.2-- Firma Sound Analyzer uygulamasının araç bakımının verimliliğini artıracağını, aracın serviste kaldığı süreyi azaltmaya yardımcı olarak müşteriyi memnun , edeceğini söylüyor.

 

6.3--Yazılım, direksiyon sistemi, klima kompresörü, DGS şanzıman bileşenlerindeki arızaları % 90 doğruluk oranıyla saptayabiliyormuş.

 

6.4--Akıllı telefon uygulaması geçen yılın Haziran ayından bu ya yana Rusya, Almanya, Avusturya ve Fransa da dahil olmak üzere toplamda on dört ülkede test edilmiş,

 

Kaynak:HBT-https://www.autotimesnews.com/skoda-has-developed-an-applicati-

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 109

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.