MAKALELER / İstanbulda Trafik Problemine Bir Bakış-Çözüm Önerileri





İstanbulda Trafik Problemine Bir Bakış-Çözüm Önerileri:

 

1-- Bugün İstanbul’un en az 500 km. metroya ihtiyacı var. %2,2 oranında yararlanılan deniz ulaşımının en az %20’ye çıkarılmasına ihtiyaç var. Tercihli otobüs yolu, metrobüs, denizyolu ve demiryolu arasında doğru bir entegrasyonun kurulmasına ihtiyaç var.

 

2-- Köprüler insanları değil, araçları taşıyor. İstanbul’da hızla artan motorlu araçları taşımak için ne kadar yol, köprü, kavşak yapılırsa yapılsın ulaşım ve trafik sorunu çözülmez. Çünkü köprüler ve yollar kendi trafiklerini yaratıyorlar. Bir süre hafiflemiş gibi görünen sorun, bir süre sonra daha çok tıkanmaya başlar.

 

3--Köprüler üzerinden geçen araçların %90’ı yolcuların yaklaşık %37’sini taşımaktadır. %10 toplu taşıma araçları da yolcuların %63’ünü taşımaktadır.

 

4--ABD’de 1000 kişiye 650, AB’de 1000 kişiye 550 otomobil düşmektedir. İstanbul’da yaşayan 1000 kişiden 239’unda otomobil bulunmaktadır.

 

4.1--Bugün İstanbul’da 2.750.000 araç bulunmaktadır. İstanbul yollarının kapasitesi 1.315.000 araç kapasiteli olmasına karşın, İstanbul yollarında 2.330.0 araç bulunmaktadır.

 

4.2--15 milyonluk bir İstanbul’da 1000 kişide 400 kişinin otomobil sahibi olması durumunda İstanbul’daki araç sayısı 6 milyon; 20 milyon nüfusa ulaşması durumunda 8 milyon araç olması demektir. Bu kadar aracı hiçbir köprü ve karayolu taşıyamaz.

 

5—Yorum:

 

1—İstanbulun trafik probleminde 1. Öncelik istanbula göçü önlemek gerekir.Bu ise istanbuldaki sosyal-sanat-bilim ve iş yaşamanının anadoluya taşınması ile mümkün olabilir.

 

2—Kente yapılan büyük köprüler kendi trafiğini yaratmakta.Bu bakımdan istanbula yapılacak yeni köprü vs yerine istanbula aktarılacak kaynaklar anadoluya aktarılabilir.İstanbul ekonomik olarak ülkenin %40 kaynağına sahip.Bu değer bir ülke kenti için kabul edilebilir bir değer mi.

 

3—Deniz ulaşımına ve toplu taşımaya ve yapılacak yatırımlar önemli.Yeni trafik düzenlemeleri yapılabilir.

 

3.1-- Ulaştırma bilimi diyor ki; “Kent içerisinde yeni yapılacak büyük kapasiteli karayolu yatırımları, ilk hizmete açıldıklarında belirli bir rahatlama sağlamış gibi görünürler. Ancak artan otomobil kullanımı ve ortaya çıkan yeni yolculuk talepleri, bir süre sonra bu yolların eskisinden daha fazla tıkanmasına neden olur.

 

4—Kentin dron ile yapılacak çekimlerinden yola çıkılarak İstabulun trafik akışı bilimsel olarak ilgili üniversite ve kişilerce analizi yaptırılıp çözüm önerileri çıkarılabilir.Tüm ilçelerdeki akış yeniden analiz edilebilir.

 

5—Ana arterlerde Hatalı trafik parkları kameralar ve fahri müfettişlerin(tüm otobüs ve minibüs şoförleri bu kapsamda değerlendirilebilir) cep tlf uygulaması ile ilgili merkeze aktarılıp cezai müeyideler ile en aza indirilebilir.

 

6—Park yeri sorunu için küçük alanlara kurulabilen asansörlü çelik konstrüksiyonlu otoparkları ispark kurabilir.

 

6.1--İspark ayrıca cep tlf uygulamalı açık otopark yerlerini navigasyonla kişiye ileten uygulamayı ilgili firmadan satın alıp uygulamaya koyabilir.

 

7—Kısa mesaferler için yürüyen yollara yapılabilir.ilçe belediyeleri kısa mesafe toplu taşıma sistemleri kurabilir.

 

8—Bisiklet ulaşımı için yolun 120 cm kısmına bisiklet yolu yazısı yazılarak burada bisikletlerin güvenli sürüşü sağlama alınabilir.Bisikletliye çarpmanın cezası ağırlaştırılabilir.

 

Kaynak:İstanbul Bülten




Makalenin İzlenme Sayısı : 101

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.