MAKALELER / Yapay Zeka Çözüm Örnekleri-Tedarik Zirciri vs





Yapay Zeka Çözüm Örnekleri-Tedarik Zirciri vs:

 

Robusta RPA Genel Müdürü Murat Dayanıklı, uygulamanın kullanıldığı ve iş süreçlerinde muazzam değişim yaratan bazı örnekler verdi. Dayanıklı, bu örnekleri şöyle anlattı:

 

1--Tedarik Ağı:

 

1.1--Yurtdışında olan ilk müşterimiz yüzbinlerce fotokopi makinesi kiralıyordu ve hem kağıtlarını hem tonerlerini tedarik ediyordu.Onlarda bir arıza çıktığında saha mühendislerine yönlendirmesi gerekiyordu. Müşterinin kritikliğine göre bir arıza oluştuğunda bir saat içinde müdahale etmek gerekir, dört saat içinde çözmek gerekir gibi önemli taahhütler ve anlaşmalar var.

 

1.2--Bunlardan çok ciddi cezalar yiyorlardı. Yüzbinlerce makinelik, Avrupa Birliği'nin tamamına yayılmış bir kanal. Biz sahadan gelen problemleri merkezi olarak toplayarak RPA ile analiz edip bir arıza varsa görebildik.

 

1.3--Bir cihazın kâğıdı veya toneri bitmek üzere olduğunda sinyal geliyor ve en yakın tedarikçiden sipariş ediliyordu. Arıza ile ilgili bir sinyal aldığımızda oraya en yakın saha mühendisini gönderiyorduk.

 

1.4--RPA ile bütün bu süreçler düzenlenerek ödenen cezalar minimize edildi

 

2—Trafik Cezaları Otomasyonu:

 

2.1--Bir müşterimiz alacaklarını alamadığı için 24 bin araca haciz koymuş, bu araçları satabilmesi için de trafik cezalarını ödemesi gerekiyor. Aracın üzerinde trafik cezası olup olmayacağını öğrenebileceği tek yer Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sayfası.

 

2.2--Web sayfasına plakayı yazacak, aracın cezası var mı yok mu öğrenecek. Şimdi 24 bin defa bu işi yapmak zorunda olduğunuzu düşünün. Bizim böyle bir örnekte süreci öğretmemiz sadece 2.5 saat sürüyor.

 

2.3--24 binlik liste 7-8 saatte tamamlanıyor. Yani bir günde altı aylık çalışmayı yapabiliyor” diye konuşuyor. Robusta Ürün Geliştirme Direktörü Mustafa Orakçı ise, yapay zekanın bu alanda belirleyici bir etken haline geldiğini belirterek, “Bizim de bu alanda ülkemizi öne çıkaracak çözümlere imza atmamız ve firmalarımızı dünya ile rekabet edebilecek avantajlarla donatmamız çok önemli” diyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-18-24.10.2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 104

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.