MAKALELER / Araçta 2.Düzey Otonom Sürüş Sağlayan Yazılım





Araçta 2.Düzey Otonom Sürüş Sağlayan Yazılım:

 

1--Birçok otomobil firması otonom araçlar üzerine çalışsa da henüz tam otonom sürüş sağlayan bir otomobil satışa sunulmadı. Tam otonom sürüş için en az 4. düzey bir otomobil geliştirmek gerekiyor.

 

2--Bugün satılan son teknoloji araçlar ise ancak 2. düzeydeler. Aslına bakarsanız otonom araçların geliştirilmesi hayli yavaş ilerliyor ve şu ana kadar satışa sunulan otomobiller yalnızca birkaç dakikalığına direksiyonu bırakmanıza izin veriyor. Daha fazlası için hem mevcut yazılımlar istenilen düzeyde değil hem de donanım maliyeti araç başına milyonlarca lirayı bulabiliyor.

 

3--Open- Pilot adındaki proje ise mevcut aracınızı akıllandırmaya odaklanmış.2015'te geliştirilmeye başlanan OpenPilot zaman içinde açık kaynak hâline gelerek dünyanın dört bir yanından otonom araç tutkunlarının desteğini aldı. OpenPilot’u geliştiren Comma.ai adlı firmanın çıkarmış olduğu Comma Two adlı cihaz 1000 dolara otomobilinizi güncel otonom araçların düzeyine çıkarmayı vaat ediyor.

 

4--Belirli otomobil marka ve modelleriyle uyumlu olarak çalışan cihaz, ön cama monte ediliyor ve aracın OBD portuna bağlanarak otomobili kontrol ediyor. Bugüne kadar OpenPilot’u kullanan otomobiller toplamda 40 milyon km'den fazla yol yaptılar. Üstelik bunun yaklaşık yarısı otonom sürüş olarak gerçekleşti.

 

4.1--Cihaz yapay zekânın iyileştirilmesi için mobil internet bağlantısıyla araçtan topladığı verileri merkezi bir sisteme iletiyor. Böylece sistem her geçen gün daha da iyileşiyor.

 

4.2--Open- Pilot açık kaynağın gücünü arkasına alarak makul bir fi-yata otomobilinizi 2. düzey otonom sürüş düzeyine taşımanızı sağlıyor. Elbette sistem tüm marka ve modellerle çalışmıyor ancak açık kaynak olmasının avantajıyla zamanla yeni markaları ve modelleri de destekleyecektir.

 

5—Yorum:Tam otonom sürüşe giden yolda kullanılacak açık kaynak kodlu yapay zekaya dayanan cihazları araçlara monte etmek oldukça önemli.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik Kasım 2020- https://comma.ai

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 140

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.