MAKALELER / Keçiboynuzu Pekmezinin Sağlığa Faydaları





Keçiboynuzu Pekmezinin Sağlığa Faydaları:

 

1--Ülkemizde de yaygın kullanımı olan bu pekmez türü besin değerleri bakımından adeta enerji deposu. Az kalorili, yüksek proteinli, vitamin, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum zengini bir gıdadır.

 

2--Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu pekmezinden daha yoğun kıvamlıdır.

 

2.1--Her iki gıda ürünü de soğuk sıkım dediğimiz presleme yöntemi ile elde edilir.

 

2.2--Keçiboynuzu özü çekirdekleri ile birlikte sıkılır.Keçiboynuzu pekmezine ise çekirdeklerinden ayrıştırılarak soğuk sıkım işlemi uygulanır.

 

2.3--Keçiboynuzu özü su ile seyreltilerek tüketilirken, keçiboynuzu pekmezi sulu bir yapıda olduğu için su ile karıştırılmadan doğrudan tüketilebilir.

 

2.4--Her ikisi de soğuk sıkım (presleme] yöntemiyle elde edildiği için kimyasal değişime uğramazlar ve besin değerlerinde kayıp yaşanmaz. Klasik pekmez yapımında açığa çıkan HMF gibi zararlı bileşenler oluşmaz.

 

2.4.1--Her ikisinin besin değerleri ve kalori miktarları birbirinden farklıdır.

 

3--100 gram keçiboynuzu özünün enerji ve besin değerleri: Enerji 278 kcal, protein 1.4 g, karbonhidrat 63.9 g, yağ 0 g'dır.

 

4--100 gram keçiboynuzu pekmezinin enerji ve besin değerleri: Enerji 304 kcal, protein 0.3 g, yağ 0 g, karbonhidrat 82.3 g, lif 0.2 g, sodyum 4 mg'dır

 

5—Keçiboynuzunun-Pekmezinin Sağlığa Faydaları:

 

5.1--Keçiboynuzu doğal bir antioksidan kaynağı. Bu özelliği ile vücut direncini artırıyor, hastalıklardan koruyor. Özellikle astım ve bronşite karşı çok etkili.

 

5.2--Zengin mineral ve vitamin içeriği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor.

 

5.3--Lifli yapısı nedeniyle kalp ve damar sağlığı için faydalı. Kötü kolesterol seviyelerini düşürüyor, tansiyon, felç, damar tıkanıklığı gibi hastalıkları önlemede rol oynuyor.

 

5.4--Yerken şekerli bir tat verse de aslında şeker oranı düşük. Bu özelliği ile kan şekerinin yükselmesini önlüyor. Diyabet hastalan için güvenli bir besin olarak kabul ediliyor.

 

5.5--Bağırsak hareketlerini destekliyor, sindirime yardımcı oluyor.

 

5.6--Hasarlı hücreleri yeniliyor, yaşlılık belirtilerini geciktiriyor.

 

5.7--Zengin mineralli yapısıyla ağız sağlığında da etkili. Dişleri ve diş etlerini koruyor.

 

5.8--Keçiboynuzu tam bir enerji deposudur, ayrıca cinsel gücü de arttırıcı özelliği vardır. Erkeklerde sperm miktarını çoğalttığı gözlemlenmiştir.

 

5.8.1--Erkek üreme sağlığı için gereken en önemli minerallerden bir tanesi çinkodur. Bol miktarda çinko içeren keçiboynuzu, antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki sağlarken aynı zamanda sperm üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesini ve sperm sayısının yeteri miktarda olmasını sağlar.

 

5.8.2--Ayrıca keçiboynuzu içerisinde bulunan enzimler sperm ile yumurtanın etkileşimini kolaylaştırıyor

 

5.9--Kemik gelişiminde en çok rolü olan kalsiyum, keçi boynuzu pekmezi içerisinde oldukça çok miktarda bulunmaktadır. Böylece kemik gelişimine yardım eder. Çocukların kemiklerinin gelişmesine yardım ederken yaşlı kişilerinse kemik erimesine karşı fayda sağlar.

 

5.10--Eski zamanlardan beri bağışıklık sistemini güçlendirmek maksadıyla kullanılmıştır. Keçi boynuzu pekmezi genellikle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ve olumlu sonuçlar verir.

 

5.11--Yine diğer pekmezlerde olduğu gibi keçiboynuzu pekmezi de anemiye iyi gelir. Özellikle de kansızlık olan bebeklere iyi gelir.

 

5.12--Kan şekerini düzenler ve kötü kolesterolü azaltır. Bu özelliği sayesinde şeker hastası kişilerde antioksidan görevi görür. keçiboynuzu, şeker hastalığının sebep olduğu halsizlik ve sürekli uyku halinin de önüne geçmek için faydalıdır.

 

5.13--Çikolata tüketimi için iyi bir alternatiftir; kakaoya oranla 2 kat kalsiyum içerir. Tatlı krizlerine cevap verebilen sağlıklı bir alternatiftir.

 

5.14--keçiboynuzu, kalp ve damar sağlığına faydalıdır. Kanı temizler ve damar tıkanıklıklarının giderilmesine yardımcı olur.

 

5.15--Astım atakları ve bronşit hastalıklarına iyi gelen keçiboynuzu balgam söktürücüdür ve şiddetli öksürüklere karşı çok etkilidir.Sigaranın zararlarını azaltarak, akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.

 

5.15.1--Akciğer kanserinin önlenmesinde kullanıldığı için sigara içen insanların kullanılması önerilir.

 

5.15.2--Astım ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelirken, soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riskinizi azaltır.

 

5.16--Kolesterol seviyesini düzenlemekte kullanılabilir. Kandaki kolesterol oranını düşürmekte etkilidir. Kötü kolesterolü düşürür.

 

5.17--Bağırsak ve sindirim sistemine olumlu katkıları vardır. Kabızlığı önler. Bağırsak kurdu, bağırsak paraziti gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcıdır.

 

5.18--Midedeki şişkinliği gidererek mideyi rahatlatır.

 

5.19--Diş etlerini güçlendirerek düzenli kullanımı halinde dişleri beyazlatır.

 

5.20--İshal ve kabız gibi rahatsızlıklarda kullanılır.

 

5.21--keçiboynuzu pekmezi enerji ve zindelik verir.

 

5.22--Keçiboynuzu pekmezi uykunuzun eskisine göre düzene girmesine yardımcı olur.

 

5.23--Hafızayı güçlendirir.

 

5.24--Sindirimi hızlandırır, rahatlatır. Mide ve bağırsakta yaşanan rahatsızlıklara iyi gelir.

 

 

Kaynak:

1—Para Dergisi-1-7.11.2020

2-- https://www.sabah.com.tr/saglik

3--https://www.sozcu.com.tr/hayatim/

4--https://www.milliyet.com.tr

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 99

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.