MAKALELER / Biyokütle Enerjisi-Dünya





Biyokütle Enerjisi-Dünya:

 

1--Biyokütle santrallerinin sıfır karbon saldığı kabul ediliyor. Çünkü atıkları yakıt olarak kullanılan şeker kamışı ve kuruyemiş kabukları gibi kaynaklar, büyürken atmosferden karbondioksit alıyor.

 

1.1—Hindistanda Pencap Biyokütle Santrali, yerel çiftçilerle çalışıyor. Bir hektarlık çeltik samanı için 15 bin çiftçiye 20’şer dolar ödüyor

 

1.2--Ancak biyokütle 1.2 milyar nüfuslu Hindistan’ın enerji ihtiyacına çözüm olmaktan son derece uzak. 2009’da elektriğin % 8’den azı rüzgâr, biyokütle ve güneş gibi alternatif enerji kaynaklarından sağlandı. Oysa tükettiği petrol ve doğalgazın % 70’ini ithal eden ve elektrik üretiminin yarısını kömürle yapan Hindistan’ın her seçeneği değerlendirmesi gerek

 

2--Delhi merkezli Enerji Kaynakları Enstitüsü adlı politika merkezinden Sunil Dhingra’nın hesaplamasına göre, Hindistan yılda 545 milyon ton tarımsal atık üretiyor. Dhingra “Bu büyük kaynağın değerlendirilmesi gerek” diyor.

 

3--Bazı Avrupa ülkeleri biyokütle enerjisini başarıyla değerlendiriyor. Avrupa Biyokütle Sektörü Birliği’ne göre, Finlandiya’da enerji üretiminin % 20’si ormancılık sektörünün atıklarından, İsveç’te de elektriğin % 16’sı biyokütleden sağlanıyor.

 

4--Uzmanlara göre, Hindistan’da biyokütleden en az 18 bin megavat elektrik üretilebilir.Ancak biyokütleden enerji üretimini artırmak için aşılması gereken birçok engel (tarımsal atıkları toplamak, depolamak ve santrallere nakletmek gibi) var. Bürokrasinin yavaş işlediği ülkede, büyük depolama sahaları için izin alma mecburiyeti şirketleri zorluyor.

 

4.1--Dhingra, “Biyokütle düşük teknolojili de olsa, Avrupa’daki örneklerde olduğu gibi artan miktarda yatırım yapmalıyız. Avrupa’da sektör, üniversiteler ve devlet ortak bir hedef için çalışıyor. Ama Hindistan’da öyle olmuyor” diyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 142

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.