MAKALELER / İnovasyon-Baca Gazıyla Çalışan Absorbsiyonlu Soğutma Cihazı





İnovasyon-Baca Gazıyla Çalışan Absorbsiyonlu Soğutma Cihazı:

 

1--S.A.İ. Enerji Limited Şirketi sahibi Bener Kurt, aynı zamanda atık baca gaz­larının soğutma enerjisine dönüştürül­mesini sağlayan “Düşük Sıcaklıklı Atık Baca Gazlarına Uygun Absorbsiyonlu Soğutma Cihazı Geliştirme Projesf’nin yöneticisi ve tasarımcısı.

 

2--Kurt, “Cihaz ile atmosferi kirleten sıcak atık gazlardaki yüksek enerji soğutma ener­jisine dönüşüyor. Atık ısı kaynağının cin­sine ve sıcaklığına bağlı olarak -10 dere­ce ile 7 derece arasında soğutma yapa­biliyor. Elektriğin atık ısı ile ikamesi sa­yesinde karbon emisyonları ve işletme­nin elektrik giderleri azalıyor.

 

2.1--Örneğin atık ısısı olan ve aynı zamanda soğutma için elektrik tüketen soğutma cihazı kul­lanan bir işletme 600 kilowattlık soğut­ma için 200 kilowatt elektrik harcıyor. Geliştirdiğimiz cihazla bu rakamı yakla­şık 2 küowattlara çekebiliyoruz. Sadece sistemin döngüsünü sağlayacak sirkü­lasyonlar için elektrik kullanılıyor” dedi

 

3--Enerji santralleri, gıda fabri­kaları, trijenerasyon uygulamaları, oto­motiv fabrikaları, jeotermal kaynağa sa­hip oteller gibi atık ısısı bulunan ve aynı zamanda soğutma ihtiyacı olan her türlü proses ve işletmenin bu cihazdan faydalanabileceğini anlatan Kurt, “Dünyada düşük sıcaklıklı baca gazlarına uygun cihaz üretimi yok.

 

3.1--Bu teknolojiyi sıcak su kaynaklı ya da yanma gaz gibi farklı şe­killerde üretenler ise mevcut. İthalata da­yalı olan bu sistemler Türkiye’de oldukça yüksek fiyatlarla girdiğinden projeler çok fazla uygulanamıyor.

 

3.2--18 kişilik bir ekibimiz var. Anahtar teslim şeklinde gerçekleştirdiği enerji tasarrufu uygulamaları arasında; brülör değişimleri; baca gazı ekonomizer uygulaması; baca gazı reküperatör uygulaması var. Çalışmalarımız içerisinde; tekstil boyalı atık su enerji geri kazanım sistemi; tünel tip fırınlar için enerji geri kazanım sistemleri; soğutma sistemi geliştirme uygulamaları da yer alıyor” dedi

 

 

Kaynak:Gülay Soydan Pehlevan-Bursa




Makalenin İzlenme Sayısı : 101

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.