MAKALELER / Çamaşır Kurutma Makineleri Çevreye Zararı





Çamaşır Kurutma Makineleri Çevreye Zararı:

 

1--Mikroplastiğin çamaşır makinesi ve arıtma tesislerinden akan sularla iplik şeklinde çevreye yayıldıkları zaten biliniyordu. Fakat mikrolitlerin çamaşır kurutma makinelerinden çevreye yayılışı pek bilinmiyordu.

 

2--Plastik mikroflifler kısa bir süre önce Arktikteki karda bile tespit edilmişti.Central Wyoming College kurumundan Kirşten Kapp ve Rozaila Temiz Okyanus Projesi’nden Rachael Miller, çamaşır kurutma makinesini mercek altına aldılar. Açığa çıkan mikrolitleri iki farklı yerde (Idaho ve Vermont) farklı kurutma makineleriyle belirlediler. Idaho’daki makine on yıldan daha eskiyken, diğeri sadece iki yıllıktı.

 

2.1--Araştırma çerçevesinde 12 yeni pembe polar battaniye kullanıldı. Bu renk iki evde de diğer çamaşırlarda bulunmadığı için polar battaniyelerdeki pembe iplikler kolayca ayırt edilebilecekti. Deneyler en az 7 santim kar yağdığı zaman gerçekleştirildi. Belli yerlerden kar örnekleri alan araştırmacıların sonuçlarına göre en fazla iplik havalandırma açıklığının üç metre ilerisinde bulundu.Fakat pembe iplikler 9 metre uzaklıkta bile tespit edildi.

 

2.2--Vermont’da araştırmacılar her kuruluma işleminden sonra, metrekare başına 12.570 mikrolit tespit etti. Bu idaho’daki kurutma makinesinden (4344) üç misli fazlaydı. Oysa bu makine çok daha eskiydi. Eski makinenin iplik süzgeci (851 santimetrekare), daha yeni olan makinenin süzgecine (282 santimetrekare) kıyasla daha büyük. İdaho’daki makine her işlemde 68 mg iplik toplarken, diğeri sadece 27 mg iplik topladı.

 

2.3--Pembe iplikler dışında başka mikrolitler de bulan araştırmacılar, çalışmanın çamaşır kurutma makinesinin çevreye çok fazla sentetik ve sentetik olmayan mikrolit yaydığını göstermesi açısından önemli olduğunu söylüyorlar.

 

3—Yorum:Çamaşır yıkma ve kurutma makinelerinde mikrolitleri tutan filtrelerin olması önemli.

 

Kaynak:HBT-Electric clothes dryers: An underestimated source of microfiber pollution, Plos One, 7.10.2020.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 142

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.