MAKALELER / Fibromiyalji-Nedenleri-Çözüm Önerileri





Fibromiyalji-Nedenleri-Çözüm Önerileri:

 

1--Fibromiyaljinin hayal ürünü olarak değerlendirilmesinin en büyük nedeni görünürde ağrıya neden olabilecek bir kaynağın -yaralanma, eklem aşınması veya sıkışmış sinirler gibi olmaması.

 

1.1--Kronik yorgunluk gibi nedeni tam olarak bilinmeyen hastalıklar sınıfına giren fibromiyalji, merkezi duyarlılaşma veya sinir sistemindeki hormonal ve kimyasal dengesizlikten kaynaklanır.

 

1.2--Fibromiyaljide beyne giden duyusal mesajlar yoğunlaşır; öyle ki ılık bir köpük banyosunu işkence haline dönüştürebilir. Beyinden gelen karşılama mesajları, ağrıya verilen tepkiyi kapatamayacak kadar zayıftır. Bu iki etki bir araya gelince ağrının şiddeti iyice artar.

 

2--Son yapılan testler genetik yatkınlığın çok önemli bir etmen olduğunu gösteriyor. Hastalık daha çok aile içinde görülüyor ve bilim insanları bu çerçevede en az bir geni tespit edebildiler.

 

2.1--Ancak yaşam şekli ve kişilik yapısı da hastalığın oluşumunda önemli. Çoğunlukla hastaların “işkolik” oldukları ve fiziksel ve zihinsel sınırlarını zorladıkları biliniyor.

 

2.2--Bilim adamları bu hastaların omurilik sıvısında ağrı-taşıyıcı bir kimyasal madde olan P maddesinin diğer insanlardan üç misli daha fazla miktarda bulunduğunu, ağrı-azaltıcı serotonin ve norepinefrin maddesinin çok az olduğunu keşfettiler.

 

3--Sendrom ne kadar iyi tanınırsa tedavisi de o denli etkili olabilir. Halihazırda tedavi yöntemleri daha çok düşük teknoloji içeren yöntemlere odaklı. Sözgelimi

 

1--uyku kalitesinin artırılması,

 

2--çok yorucu olmamak kaydıyla egzersiz gibi.

 

3.1--Fakat bir ilaç şirketi şimdi P maddesini azaltan bir ilaç üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Başka bir ilaç geliştirme laboratuvarı ise ağrı-baskılayıcı norepinefrin ve serotonin düzeyini artıran bir ilaç geliştiriyor.

 

Kaynak:HBT-S:238-16.10.2020




Makalenin İzlenme Sayısı : 94

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.