MAKALELER / Doğal Yapıştırıcı Yapmak





Doğal Yapıştırıcı Yapmak:

 

1--Ortaçağda önemli miktarda yapıştırıcı, inek, boğa, manda gibi büyükbaş hayvanların yağlarından, sinir dokusundan, tendonlarından, kemiklerinden, at, eşek gibi hayvanların toynaklarından, tavşanların derilerinden ve farklı balık türlerinin solungaçlarından elde ediliyordu.

 

1.1--Son yapılan çalışmalardan birinde Pur- due Üniversitesi’nden (ABD) Jonathan Wilker ve arkadaşlarından oluşan bir grup kimyacı, tuzlu sularda yaşayan ve bilimsel adı Mytilus edulis olan midyelerin kayalara yapışmak için kullandıkları salgılarından, demiri bile yapıştırabilen, şimdiye kadar bilinen en kuvvetli yapıştırıcıyı ürettiler.

 

2--Basitçe, iç yağından, sütten ve yumurta akından yapıştırıcı yapabilirsiniz. Örneğin, yağı yıkayıp bir kazanda eriterek ve içine az miktarda şap koyarak yapıştırıcı elde edebilirsiniz. Kötü kokusunu önlemek için de içine nane, kekik ya da lavanta yağı ekleyebilirsiniz.

 

3--Bitkisel yapıştırıcılar, çok kuvvetli olmasalar da birçok alanda kullanılabilir ve evde kolayca hazırlanabilirler. Örneğin bali ve derby adlı yapıştırıcılar kullanılmaya başlamadan önce ayakkabılar, çiriş otunun (Asphodelus aestivus) toprak altındaki yumrularından elde edilen yapıştırıcılarla üretiliyordu. Bu yumrular şeker bakımından zengin olduğu için toplanarak kurutuluyor ve öğütülüp suyla karıştırılarak tutkal şeklinde kullanılıyordu.

 

4--Geleneksel ebru sanatında yapıştırıcı olarak kullanılan kitreyse hâlâ, bilimsel adı Astragalus olan geven bitkisinin reçinesinden elde ediliyor. Buna benzer şekilde siz de nişasta içeriği zengin patates, bakla, buğday, pirinç gibi birçok bitkiden yapıştırıcı yapabilirsiniz.

 

5--Undan yapıştırıcı yapmak için: bir kabın içerisine 1/4 bardak soğuk su ve 1/4 bardak unu koyun ve karışana kadar iyice çalkalayın. Kabı ocağın üzerine alarak kaynatın ve içine 1/2 çay bardağı şap ilave edin, sonra 3/4 bardak sıcak su katın. Orta ateşte tekrar kaynayıncaya kadar karıştırın. Yapıştırıcınız koyulaşınca ateşten indirin ve içerisine arzunuza göre 3 damla aromatik yağ ekleyin. Yapıştırıcınızı soğuttuktan sonra kullanabilir ve kalanını ağzı kapalı bir kabın içerisine alıp muhafaza edebilirsiniz.

 

5--Evde kalmış artık pilavlardan ya da pirinçten de kolayca yapıştırıcı yapabilirsiniz. Bunun için pirinciniz tazeyse haşlayıp 1-2 gün bekletin. Eğer pirinç yerine artık pilavı değerlendirecekseniz, pilavı bir tahta parçasıyla ezmeye başlayın, ara sıra ezilen pirinçlere su damlatarak ezme işlemine devam edin.Tamamen ezilmiş pirinçler bir süre sonra suyun da etkisiyle kıvam kazanarak yapıştım haline gelecektir.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik-2006




Makalenin İzlenme Sayısı : 153

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.