MAKALELER / Mamutların Ölümü İklimi Değiştirmiş





Mamutların Ölümü İklimi Değiştirmiş

 

1--Amerikalı bilim insanlarına göre Kuzey Amerika’da ölen mamutlar geçmişte iklim değişimine yol açmış. 13.000 yıl önce hayvanların cesetlerinden atmosfere yayılan metandan sonra soğuk bir dönem başlamış.

 

1.1--Kuzey Amerika’da yaklaşık olarak 13.000 yıl önce çok sayıda büyük memeli yaşıyordu. Mamutlar dışında dev tembel hayvan ve mastodon gibi hayvanlar da vardı. Fakat bir buçuk bin yıl sonra önemli bir kısmı yok oluş.Arkeolojik kalıntılardan bilindiğine göre, aynı tarihlerde insan da Kuzey Amerika’ya geldi. New Mexico Üniversitesi araştırmacısı Felisa Smith, mamutların yok oluşundan insanların sorumlu olduğunu söylüyor.

 

1.2--Biyolog, Nature Geoscience dergisindeki yazısında insanların fauna ve çevre üzerindeki etkilerini kanıtlamaya çalışıyor. Amerika’da yaşamış olan büyük memeliler yılda 9,6 milyon ton metan gazı saldıkları için küresel metan salınımında önemli bir faktördü diyor araştırmacı

 

2--Grönland’dan alınan karot örneklerinden anlaşıldığı üzere küresel metan yoğunluğu 13.000-12.000 yıl önce birdenbire azalmış. Bu tarih Amerikan faunasının dünya sahnesinden silinmesiyle aynı döneme denk gelmekte. Smith’e göre insanoğlu büyük otçul hayvanları tüketerek, atmosferdeki metan oranının düşmesine neden oldu. Bu da, “Erken Tundra Devri” veya “Erken Dryas” olarak isimlendirilen soğuk dönemi başlattı.


2.1--12.700 yıl kadar önce özellikle de kuzey yarımkürede buz devrinin bitmiş olmasına rağmen, büyük alanlarda buzullanmaya neden olacak soğuklar meydana gelmişti.

 

2.2--Kötü iklim şartları yüzünden İskandinavya’da iğne yapraklı ağaçlar yok olmuş bunun yerine tundra florası yayılmıştı. Buz devrine benzer bu iklim koşullan bin yıl kadar devam etmiş. Smith’in hesaplama göre 20ppb’lik metan azalması, sıcaklığı bir derece kadar düşürebilmekte. Erken Dryas’taki metan oranı 180ppb azaldığına göre hava sıcaklıkları dokuz derece kadar düşmüş ol-malı ki bu da geçmişe ait iklim verileriyle örtüsüyor.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 90

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.