MAKALELER / Tekstil Esaslı Hava Isıtıcı Güneş Kolektörleri ile Üzüm Kurutma





Tekstil Esas­lı Hava Isıtıcı Güneş Kolektörleri ile Üzüm Kurutma:

 

1—Dünya Mucitler Fuarı’nda altın madalya alan ve çevre ödülünü kazanan Tekstil Esaslı Hava Isıtıcı Güneş Kolektörleri’nin mucidi Prof.Dr. Işık Tarakçıoğlu, bu kez Tekirdağ Bağcılık Araştırma Merkezi ile işbirliği yaptı. Tarakçıoğlu, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Merkezi’ne çöpe giden üzüm posasını ekonomiye kazandıracak güneş enerjisiyle kurutma sistemi kurdu.

 

1.1--Tarakçıoğlu, Türkiye’de yetişen 4 milyon ton civarındaki yaş üzümün % 53’ünün sofralık, % 36’sınm kurutmalık ve % ll’inin de yani 440 bin tonunun şıralık-şaraplık olarak değerlendirildiğine dikkat çekerek, Tek katı atık olan üzüm posası, üzümün etli kısmını, çekirdeklerini ve sap kısmını içeriyor.

 

1.2--Sıkılan üzümün % 17-20'si kadarını oluşturuyor. Çalışmaların yapılacağı Trakya Bölgesinde bu atıkların az bir kısmı ya tarım toprağına karıştırma ya da hayvan yemi olarak değerlendiriliyor. Büyük bir kısmı da çöpe atılarak yarattığı kirlilikle her geçen gün artan çevre sorunlarına sebep oluyor” dedi.

 

1.2.1--Üzüm posasının insan sağlığı üzerinde faydalı etkileri olduğunu hatırlatan Tarakçıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Üzüm posasındaki antioksidanların yüksek radikal tutma kapasitesi sayesinde, hücrelerin yaşlanması gecikiyor. Tümör oluşumu engellenmekte ve dolayısıyla antikanserojen bir aktivite göstermektedir. Üzüm çekir-deklerinin Alzheimer hastalığının iyileşmesine olumlu etkileri olduğu da tespit edildi.

 

1.2.2--Üzüm çekirdeği, yemeklik yağ, ilaç hammaddesi, lifli besin, kozmetik hammaddesi ve biyoyakıt olarak çok geniş bir yelpazede kullanılabilecek durumdadır. Ülkemizde her yıl 25 bin tonun üzerinde, bu denli kıymetli bir hammadde olan üzüm çekirdeği çöpe atılarak veya hayvan yemi olarak kullanılarak heba ediliyor. Bu nedenle üzüm çekirdeğinin üzüm posasından (cibreden) ekonomik şekilde ayrılarak değerlendirilmesi büyük önem taşıyor.”

 

2--Güneş, maliyetsiz ve kaliteli kurutuyor-Üzüm çekirdeğini ayırmak için önce % 50-70 nem içeren posa suyunun kurutulması gerektiğini vurgulayan Tarakçıoğlu, kuruyan cibredeki çekirdeklerin serbest kalması için kabuk-meyve et kısmı iyice parçalandıktan sonra eleme yapıldığını dile getirdi. Küflenmeden bozulmayı önlemek gerekir.

 

2.1--Tarakçıoğlu, “Posanın kurutulması enerji yoğun bir işlem olduğundan, fosil yakıtlar veya elektrikle yapılan kurutma hem maliyetli hem de karbondioksit salınımı nedeniyle tavsiye edilmiyor. Açık alanda güneşle kurutma ise uzun sürüyor ve küf kaynaklı bozulmalar başlıyor. Bu nedenle kapalı ortamda ve daha hızlı kurutmanın yapılabileceği güneş enerjisiyle kurutma konusunda Tekirdağ Bağcılık Araştırma Merkezi ile işbirliği yaptık” diye konuştu.

 

2.2--Tarakçıoğlu, kurduğu sistem hak-kında şu bilgileri verdi: “Tekirdağ Bağcılık Araştırma Merkezine kurduğumuz güneş enerjisiyle kurutma sisteminde gündüz Tekstil Esaslı Hava Isıtıcı Güneş Kolektörlerinden gelen sıcaklığı öğle saatlerinde 100 dereceye kadar çıkan sıcak hava, iyi izole edilmiş (4 cm kalınlığında poliüretanla) fırına alttan üflenerek ve üstten emilerek etkili bir kurutma sağlanıyor.

 

2.3--Bu esnada 8 tane kolektörle 2 ton su da 60 dereceye kadar ısıtılıp, iyi izole edilmiş bir depoda saklanıyor. Akşam olunca hava sirkülasyon hattının kolektörlerle bağlantısı kesiliyor ve kolektöre üflenen hava kendi imalatımız olan bir su-hava eşanjöründen geçiriliyor.

 

2.4--Eşanjörün radyatörünün içinden de depodan gelen sıcak su geçirildiği için bu esnada hava ısınıyor ve böylece güneş enerjisiyle kurutmaya gece de devam edilebiliyor/’ Faydalı Model Belgesi alman sistemin Türkiye’de hatta dünyada eşi olmadığını zannettiğini dile getiren Tarakçıoğlu, “Bizim için sevindirici olan bir husus da çevre ve bütçe dostu olan kurutma sisteminin çöpe atılan çok kıymetli bir atık ürünün değerlendirilmesi için yapılacak çalışmalarda kullanılacak olmasıdır” diye konuştu.

 

Kaynak:Arzu Alp-İzmir




Makalenin İzlenme Sayısı : 112

Eklenme Tarihi : 10.01.2023

Önceki sayfaya geri dön.